Община Сливен

Кабинет за пясъчна терапия в сливенското училище "Братя Миладинови"

.........................................................
18.12.2017 / 09:19

Кабинетът по медиация в основно училище „Братя Миладинови” в Сливен e с нова придобивка, съобщиха от учебното заведение. Създадени са вече условия за практикуване на пясъчна терапия. За иновативния метод за работа с децата разказва училищния психолог Рая Попова.

Пясъчната терапия е изобретена от швейцарския психолог и философ Карл Юнг, ученик на „бащата“ на психоанализата Зигмунд Фройд. След разпра с наставника си, Юнг се усамотил край едно езеро. Огорчен, той прекарвал дълги часове на брега, ровейки и пресявайки пясъка с ръцете си. След известно време забелязал, че обидата и гневът му към Фройд се уталожили. Дори взел решение по какъв начин биха могли да продължат усложнените им отношения. Ученият достигнал и до извода, че проблемите могат да бъдат „закопани“ в пясъка или да бъдат разпръснати като дребни песъчинки.

В кабинета по медиация работят медиаторите Валентина Стефанова и Нина Тихина, но от новата придобивка ще се възползва при работата с учениците и Светла Велева – училищния логопед, като и Мария Зашева – педагогически съветник.

Пясъкът ще се използва за обучение, медитация и творчество. По време на сеансите с тази терапия учениците ще изграждат пясъчната си пътечка и ще се опитват да открият своята житейска роля – също като героите от знаменитата приказка. От играта в пясъка вече се раждат въображаеми градове, семейства, дори ситуации, а това по думите на училищния психолог Рая Попова снижава нивото на агресия сред учащите, прави ги по – толерантни и креативни. Инициативата е подкрепена изцяло от директора на училището Митко Митев, който предвижда през 2018г. материалната база на училището да бъде обогатена и с пространство за практикуване на водна терапия. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев