Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Сливенският преход - години на мистерии, НЛО, екстрасенси и пр.

.........................................................
15.12.2017 / 10:55

С изострянето на политико-социалните конфликти и походът на мизерията към българските градове и села, в началото на 90-те се зароиха НЛО, всякакви мистерии, екстрасенси и пр.

Ту от Сборище, ту от Твърдица, ту от Червенаково или Трапоклово долитаха какви ли не сензационни истории.

Една от най-големите мистерии битуваше дни наред в медиите и лекари от сливенската болница се кълняха в достоверността на случката. Вероятно и сега някои от тях ще я потвърдят. Става дума за млада жена от Злати войвода, която предугадила смъртта на детето си. Името й съм изгубил нейде из архивите.

Младата жена е била приета в психиатричното отделение на сливенската болница заради обхваналия я без видима причина ужас, че животът на децата й е застрашен.

Три дни тя упорито обяснявала на лекарите, че смъртта дебне децата й, което само потвърждавало поставената диагноза. На четвъртия ден дочула, че детето й я вика за помощ. Малко по-късно в отделението пристигнало съобщение, че 8-годишният син на пациентката... се е удавил в напоителен канал край селото.

След консултация със семейството, лекарите решили да поставят успокоителна инжекция и да съобщят ужасната новина на болната. Докато подбирали думи за това обаче, тя ги улеснила: казала им, че трябва да я пуснат за погребението на сина й, който се удавил.

Тогава една лекарка сподели: „Смутена съм и разколебана”. Нормално за специалист, който в практиката си се ръководи само от научни постановки в учебниците по психиатрия.

А дали просто не става дума за реакция на великия майчин инстинкт, дарен на жената от Бога?

В онези години се нароиха и много лечители на човешката душа и тяло, немалко от тях - мошеници. Хората търсеха отдушник и спасение при самозвани творци на чудеса, на здраве и спокойствие. Случаят с младия ветеринарен техник от с. Тополчане Стоян Марков обаче беше друг. През 94-95 година той нашумя с невероятните си способности и бе наречен от учените „Човекът с рентгеновите очи”.

„Стоян Марков притежава странната способност да вижда през човека и да наблюдава вътрешностите на човешкото тяло – способност, позволяваща му да поставя диагнози на различните заболявания с точност – констатираха изумени лекари и учени. Тези негови способности бяха описани от Джон Блосър – сп. „Инкуайърър” /Великобритания/. „Убедена съм, че способностите на младия българин са истински и действителни. Резултатите бяха зашеметяващи – 95 на сто от случаите, които представихме на Марков бяха абсолютно точно диагностицирани”, каза за него Връбка Орбецова, професор по медицина и допълни: „Той е в състояние да посочи заболяването на пациентите само с поглед. И този поглед е истински рентгенов поглед”. При извършването на различни други опити в лаборатории и болници Марков е поставял точни диагнози за дискова херния, камъни в бъбреците, мигрена, астма и пр. само с поглед.

„Бих предпочела да разполагам с Марков в кабинета си, отколкото с най-модерните рентгенови апарати” – бе заявила пред английския журналист д-р Ивелина Георгиева, тогава стоматолог в Сливен.

- Когато за първи път разбрах, че мога да виждам вътрешностите на човешкото тяло, направо ми прилоша – сподели тогава Стоян Марков. – После разбрах, че е Божи дар. Погледна ли хората така, настрана, като че ли „завесата” се вдига. Виждам как кръвта преминава през вените им, как сърцето бие, как дробовете се изпълват – виждам във всичките им цветове. И ако нещо от определена част на тялото не е наред, това болно място се озарява.”

В онези години дълги опашки от люде се образуваха пред дома му в Тополчане. Щом забележел сериозен проблем, Марков тутакси изпращал болния при лекар.

Много бяха свидетелствата на хора по онова време, потърсили помощ при Марков. По-сетне лекарите потвърждаваха диагнозите му и ги подлагаха на лечение. Някои пациенти смятаха, че именно първата диагноза, поставена от Марков, им е помогнала да оцелеят.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев