Община Сливен

"Сливен нюз": Лъснаха нови финансови далавери на Кольо Милев – този път за 500 000 лева

------------------------------------
13.12.2017 / 12:54

В национален план БСП обяви курс на борба срещу корупцията, някой ще потърси ли отговорност на сегашния депутат и бивш кмет?

Нови финансови нарушения на предишния кмет Кольо Милев е установила проверка на АДФИ – Агенция държавна финансова инспекция, и му е съставила актове като длъжностно лице. След като предишни проверки показаха погазване на закона при сметосъбирането, сметоизвозването и управлението на отпадъците, сега Агенцията е отново установява проблем – този път с отпуснатите от държавния бюджет целеви средства за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища за 2012, 2013, 2014 г.

 

Проверката на законосъобразността на изразходваните през 2013 г. средства от държавния бюджет и от АПИ, предназначени единствено за снегопочистване и зимно поддържане установява, че кметът Милев е пренасочил противозаконно 54 200 хиляди лева за „други дейности”. В същото време в края на 2013 г. дългът на Общината към изпълнителите на тези дейности за периода зима 2011-2012 и зима 2012-2013 г. набъбва до почти 200 хиляди лева. Една година по-късно - в края на 2014 г., ситуацията става още по-тежка - дългът се увеличава с почти 150 000 лв. Така през декември 2014 г. Общината се оказва с близо 350 000 лв. задължения за снегопочистване и зимно поддържане, въпреки отпуснатите бюджетни субсидии. Качеството на предоставяната услуга не са предмет на проверката, както и отговорността на Общината за него.

 

До забатачването се стига след като през 2014 г., Кольо Милев продължава с „пренасочването” на целеви средства за „други разходи”. За такива отиват почти половин милион – 415 000 лв. Те отново са извадени от бюджетното разписание за 2014 г. за зимно поддържане и снегопочистване, категорично е заключението на АДФИ.

 

За двете нарушения са му съставени актове като длъжностно лице. В момента тече 6-месечен срок за издаване на наказателно постановление по тях.

 

Това не са първите сигнали за „прозрачното” управление на финансите на общината по времето на Кольо Милев. През юни т.г. станаха ясни резултатите от още една проверка на АДФИ. Тогава бе установено,че Кольо Милев, като бивш кмет на община Сливен е ощетил общинския бюджет и е облагодетелствал с 1 332 811,49 лв. дружеството „Грийн партнърс – БКС“ през 2013 г. Това бе изводът в доклад на Агенцията след извършена проверка за законосъобразност при възлагане и изпълнение на обществени поръчки, свързани с дейности по сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци и поддържане чистотата на местата за обществено ползване в община Сливен.

 

През есента на 2012 г. бе огласена още една проверка на АДФИ. Тя установи, че на 30 декември 2011 г. кметът Милев е сключил договор между общината и ДЗЗД „Про груп партнърс” – Сливен за депониране на битови отпадъци и мониторинг на сметището край с. Сотиря., без да е организирал и провел процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП и без да са налице предпоставки за пряко договаряне. Дружеството е регистрирано едва две седмици по-рано – на 14 декември 2011 г. и за осемте месеца от сключването на договора до края на август 2012 г. общината превежда на „Про груп партнърс” общо 372 901 лв. с ДДС.

 

В момента Кольо Милев е депутат от БСП за България, а в левите среди в общината упорито се говори за амбицията му да се кандидатира отново за кмет през 2019 г. БСП зае активна позиция срещу корупцията и се обяви за прозрачност в управлението, като от ръководството й обясниха, че тази промяна в национален план ще слезе надолу.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев