Община Сливен

Кабинетът по медиация в ОУ „Братя Миладинови” -Сливен e с нова придобивка

....................................
08.12.2017 / 21:55

От днес в кабинета по медиация в ОУ „Братя Миладинови” вече има създадени условия за практикуване на пясъчна терапия. За иновативния метод за работа с децата разказва училищния психолог Рая Попова:

 

Пясъчната терапия е изобретена от швейцарския психолог и философ Карл Юнг, ученик на "бащата" на психоанализата Зигмунд Фройд. След разпра с наставника си, Юнг се усамотил край едно езеро. Огорчен, той прекарвал дълги часове на брега, ровейки и пресявайки пясъка с ръцете си. След известно време забелязал, че обидата и гневът му към Фройд се уталожили. Дори взел решение по какъв начин биха могли да продължат усложнените им отношения. Ученият достигнал и до извода, че проблемите могат да бъдат "закопани" в пясъка или да бъдат разпръснати като дребни песъчинки.

 

В кабинета по медиация в ОУ „Братя Миладинови” гр.Сливен работят медиаторите Валентина Стефанова и Нина Тихина, но от новата придобивка ще се възползва при работата с учениците и Светла Велева – училищния логопед, като и Мария Зашева – педагогически съветник.

 

Кой не е виждал коленичили край вълните хора, отдавна излезли от детството, в захлас да строят пясъчни замъци, тунели или цели сложни конструкции? Те се отнасят към това занимание с цялата сериозност и старание, но за всеки случай обикновено си осигуряват и „алиби” – „Помагам на децата да си направят пясъчен замък”.

 

Прагматичните американци нямат нужда от алиби, защото за мнозина играта с пясък не е детинщина, а респектиращ лечебен метод. Дори тълкуват знаменитата пътечка от жълт пясък във "Вълшебникът от Оз" като зашифрован път към хармонията.

 

В ОУ „Братя Миладинови” ГР.Сливен пясъкът ще се използва за обучение, медитация и творчество. По време на сеансите с тази терапия учениците ще изграждат пясъчната си пътечка и ще се опитват да открият своята житейска роля – също като героите от знаменитата приказка. От играта в пясъка вече се раждат въображаеми градове, семейства, дори ситуации, а това по думите на училищния психолог Рая Попова снижава нивото на агресия сред учащите, прави ги по - толерантни и креативни. Инициативата е подкрепена изцяло от директора на училището Митко Митев, който предвижда през 2018г. материалната база на училището да бъде обогатена и с пространство за практикуване на водна терапия.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев