Община Сливен

Днес в с. Коньово бе направена първата копка по изграждане на Мемориалния комплекс „Дом на доброто“, посветен на Дядо Влайчо

------------------------------------
06.12.2017 / 15:32

На 6 декември 2017 г. от 11.00 ч. беше направена първата копка по изграждане на Мемориалния комплекс „Дом на доброто“, посветен на Пророка на народа Дядо Влайчо от новозагорското село Коньово.

Сред официалните лица на церемонията, провела се в централния парк, в близост до паметника на „небесния пратеник“, присъстваха кметът на община Нова Загора Николай Грозев и неговият екип, кметът на родното му село Митко Симеонов, племенникът на Дядо Влайчо Жечо Господинов и представителят на фирмата–изпълнител „КИМ 2002“ ЕООД Георги Тотев.

В този паметен ден, г-н Симеонов припомни на всички за необикновената дарба на скромния по душа ясновидец Дядо Влайчо. „Из страната все още се разказват легенди за ясновидските му дарби. И днес много хора си спомнят с респект и произнасят с благодарност името на пророка, което е известно и в Румъния, Гърция, Сърбия, Русия“. С думи на признателност за благородната инициатива към кмета Николай Грозев се обърна г-н Жечо Господинов.

Той изказа благодарност и на всички дарители, които дори и в днешното трудно време, не са забравили добрината и праведните съвети на Пророка на народа. Стихотворението на новозагорката Йована Дунева, посветено на феномена Дядо Влайчо, трогна присъстващите с истинските си думи, струящата благодарност и признание за неговата човечност и топлота. „Днес тук се поставя началото на нещо напълно ново. Тук ще бъде мястото, където хората ще могат да усетят присъствието на един обикновен човек, с необикновена дарба.

Да почерпят сили от неговата вяра в доброто и да се обърнат към духовното, защото в днешно време именно вярата в доброто ни е най-необходима, за да ни крепи и направлява в житейския ни път.“ - каза кметът Николай Грозев.

Както повелява традицията при издигането на обществена сграда, в четирите ъгъла на изкопа й, градоначалникът, заедно с кмета на с. Коньово Митко Симеонов, Жечо Господинов и Георги Тотев, поставиха „темелите“ и ги поръсиха с вода. Послание към поколенията, написано върху пергамент, беше положено в основите от г-н Грозев, а със счупването на бутилка вино в корпуса на строителната машина бе спазен един от най-старите ритуали за спорна и успешна работа. За да се подчертае приемствеността на поколенията, участниците в церемонията, засадиха две дръвчета, с пожеланията да бъдат пазени, за да се помни и в бъдеще благородната инициатива за издигане „Дом на доброто“ на един от най-праведните жители на новозагорска община – феномена Дядо Влайчо.

По този начин неговите безценни съвети и послания към поколенията ще останат вечно живи в съзнанието на народа, защото добрината, човечността, милосърдието и грижата към хората, нито времето, нито пространството могат да заличат.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев