Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Сливенският преход. Синята вълна и политическият цирк в Сливен. Иван Димов – депутат от СДС!

.........................................................
06.12.2017 / 09:57

Подир падането на Виденов и насрочените за април 97-ма избори, политическият цирк в Сливен ни изуми. Проведените първични избори на СДС на 15 март попариха илюзиите за една нова България.

Една от най-големите мистерии от онова време е появата на председателят на окръжния съд в Сливен Иван Димов в кандидат-депутатската листа на сините. Около него се рояха скандали, свързани с професионалните му отговорности, беше назначена проверка от висши съдебни инстанции и т.н. Когато веднаж го попитах какво всъщност става около него, по зачервен, той изрече: "Абе те, комунистите... " Вероятно сам осъзна, че като бивш комунист и дост с тях, думите му звучат гротесков.

Иван Димов беше изключителна амбициозна личност /веднаж го нарекох политическия Растиняк/. Нелишен от качества и интелект, находчив и ловък в правната сфера, той се ориентира бързо и в политическата ситуация. Помириса уханието на властта и заложи на печелившата карта. Бързо се сдоби с височайши покровители като Костов, Бисеров и Тагарински, но имаше проблеми с обикновения електорат. Появата му в състезанието за парламента дойде като гръм от ясно небе за обикновените седесари. Дни преди първичните избори Димов бе изхвърлен от листата от синьото ръководство в Сливен, но тутакси последва височайша реакция и той остана в нея. По-сетне сините шефове трябваше да си затворят очите и за срамните циркове из секциите в региона, някои от които създадени незаконно. Останалото свършиха парите и мобифоните.

Първото място в кандидат-депутатката листа за 21-ви Сливенски избирателен район бе запазено за Марио Тагарински - случаен гост в историята на Сливен. Честолюбивият Димов таеше амбиции за второто място - ей така, появил се от нищото и без да е натрупал политически капитал и влияние над синия електорат. Но удари на камък: стигна се до сблъсък с друг „феномен” на синята идея – Христо Желев от Котел. Зам.-кметът на община Котел Желев бе станал пословичен с многобройните си опити преди 10-ти ноември да кандидатства за… член на БКП. Това се беше случвало четири или пет пъти - изнесе вестник „Седмица”. По време на избора Желев е бил подпомогнат и от борческа групировка, стана ясно дни след това. Той спечели първото място с 2207 гласа от ... 2000 възможни! Това се беше случило с незаконни допълнителни бюлетини и от синьото ръководство в Сливен обявиха избора за незаконен. Но това не стигаше на Иван Димов, който не можа да преглътне второто си място. Случайно или не последва предварително производство срещу Желев за безстопанственост в дейността му като зам.- кмет. Така Димов бе изстрелян начело на класацията и се уреди с второто място след Марио Тагарински. Веднага след парламентарните избори делото срещу Христо Желев беше прекратено.

"Бившият комунист Иван Димов ще бъде чудесен, безпроблемен, депутат, защото знае, че около него има неща, които не са много приятни за знаене. Като човек интелигентен Димов знае, че ще трябва да е послушен..." - бе цинично откровен един от сините вождове. Това бе проумяла и Кети Граматикова, лидер на СДС в Сливен, която болезнено преживяваше случващото се.

Задаваха се нови, още по-мръсни избори. Към власт и за власт се беше устремила мътна вълна от политически шмекери и кариеристи, понесли се върху плещите и надеждите на обикновените българи, жадуващи за промяна и истинска демокрация... На старта на предизборната кампания на СДС в храма "Св. Димитър" беше загърбена дори Кети Граматикова, непоканена на проявата!… Подир нея, на пищен коктейл в културния клуб на Сливен вдигнаха чаши маститият водач на сливенската листа Марио Тагарински, областният управител Христин Петков, Иван Димов и немалко ротарианци, някои от които бивши комунисти.

Тук беше и Янко Янков, който все повече се афишираше като надпартиен кмет.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев