Община Сливен

Бюрото по труда в Сливен стартира нова мярка за насърчаване на мобилността на безработните

------------------------------------
05.12.2017 / 13:29

Агенцията по заетостта стартира нова мярка за насърчаване мобилността на безработните лица - съобщиха от Областния информационен център в Сливен.

В бюрата по труда в цялата страна започва приемът на заявления за получаване на средства за покриване на разходи за наем, такса за ясла или детска градина и интернет услуги.

Тази възможност е за безработни, които са насочени към работно място и сменят адреса си, за да работят на повече от 50 км от дома си. Средствата се отпускат за период до 12 месеца, като размерът им за година е до 200 лв. месечно.

Предоставената финансова подкрепа за възстановяване на част от разходите за наем, такса за ясла или детска градина и интернет услуги е насочена и към младежите, напускащи специализирани институции или ползващи социал ни услуги в общността от резидентен тип. Това ще насърчи териториалната им мобилност и ще стимулира мотивацията им за самостоятелен и независим от институциите живот.

Новата мярка е регламентирана в чл. 42, ал.3 с последните промени в Закона за насърчаване на заетостта и Правилника за прилагането му. Тя ще подкрепи семействата да започнат работа в друго населено място, далеч от местоживеенето им, и да покриват разходи за наем, грижа за децата в детско заведение и други услуги за нормален жизнен стандарт. В Националния план за действие по заетостта за 2017 година е предвидено 400 безработни да се възползват от мярката.

Очакванията са по този начин Агенцията по заетостта да създаде условия за по-голяма мобилност и активност на безработните лица, особено на тези с професионални умения, и да отговори на нарасналото търсене от бизнеса на квалифицирана работна сила.

Подробна информация може да бъде получена във всяко бюро по труда и на официалната страница на Агенцията по заетостта в рубриката „Насърчителни мерки за безработни лица”.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев