Община Сливен

С отворено писмо погребалните агенции в Сливен протестират срещу промени в общинска наредба

------------------------------------
04.12.2017 / 12:37

Отворено писмо до гражданите, общинските съветници и медиите разпространиха представители на погребалните агенции в град Сливен. Публикуваме пълния текст без редакция:

 

Уважаеми съграждани,

Уважаеми общински съветници,

Уважаеми журналисти,

 

Информираме ви, че общинската администрация е подготвила и внесла за разглеждане и гласуване следните проекти за нормативни актове:

 

1. В Наредбата за определяне на местни данъци и такси и определяне цените на предоставените услуги се добавя нов член 62, чрез който се въвеждат нови измислени услуги на гробищните паркове, чиято цена ще се плаща от всяко семейство, загубило близък човек: изкопаване на гроб с багер- 90 лв., ръчно изкопаване на гроб - 150, разкопаване на гроб с мозайка - плюс 50 лв. и други. По този начин разходите при загуба на близък човек ще се увеличат с 200-300 лева в Сливен, който е на последно място в страната по бедност, според изследване на Института за пазарна икономика.

 

2. Предлага се промяна в правилника на новосъздаденото общинско предприятие "Озеленяване", с която управлението и стопанисването на гробищните паркове ще преминат към това предприятие??? Същото предприятие ще извършва административна, търговска, техническа дейност. Общинската администрация предлага гробищните паркове да се управляват еднолично!!! Ще бъде разрушен наложилия се повече от 14 години добър баланс в Сливен между всички участници в погребалния процес - граждани, погребални агенции и община. Мотивите за тази промяна се нереални и не отговарят на действителността!

 

3. Проектът за наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност е абсурден!!! Иска се да бъде въведен лицензионен и регистрационен режим за извършване на стопанска дейност, ще се изисква издаване на разрешение за извършване на отделна сделка или действие. Органът за местно самоуправление не разполага с правомощие за това.

 

Ние, работещите в погребалния бранш, сме за това да има наредба, но тя да е законосъобразна!

Според нас, кметът на община Сливен и общинската администрация са некомпетентно и користно подведени! Недопустимо е директор на общинско предприятие да разрешава или забранява на фирми, регистрирани по Търговския закон, да извършват погребално-траурни дейности в гробищните паркове!!! Недопустимо е да разрешава или забранява на гражданите да извършват благоустройствени работи!!! Недопустимо е за всеки починал да се изисква удостоверение от кое вероизповедание е!!! Недопустимо е директорът на предприятието да преценя кои фирми и граждани ще санкционира и кои - не !!! /предпоставка за корупция/.

 

Уважаеми съграждани, мотивите за предложените промени, с които ще се въведат допълнителни за вас разходи и ще се разбие една добра организация на работа и управление на гробищните паркове, са необосновани и неотговарящи на истината!

Предложените проекти за нормативни документи са правно абсурдни!!! Същите са в нарушение на:

- Наредбата за упражняване правото на собственост на община Сливен в търговските дружества и общински предприятия, приета от общински съвет Сливен с решение № 440 от 17.11.2016;

- Търговския закон;

- Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност;

- Конституцията на Република България.

Ние, работещите в погребалния бранш, на 21.11. т.г. внесохме нашето становище-протест до кмета на община Сливен / вх. № 9200-681/ , до председателя на общинския съвет и постоянните комисии / вх. № 30-001265/.

Днес правим тази стъпка с отвореното писмо, защото искаме всеки наш съгражданин да знае какво предстои и от кого да търси отговорност!

Уважаеми съветници, вие реално представлявате нас - гражданите, в общинския съвет, призоваваме ви да вникнете в конкретиката и да решите трябва ли да гласувате тези правно абсурдни предложения, които са в ущърб на вашите избиратели и ще доведат до хаос и социално напрежение!

 

04.11.2017 г. С уважение: фирмите, организиращи и извършващи погребалния процес;

фирмите, изработващи и монтиращи паметници

 

За контакт:

Тодор Тодоров - 0878 79 03 44;

Бисер Тодоров - 0888 14 73 75;

Пепа Данева - 0877 700 701

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев