Община Сливен

Георги Вл. Попов: Сливенският преход. Арести на адвокати и др. Замириса на руска провинция от 1937 година

.........................................................
01.12.2017 / 10:25

През март-април 1993г. Сливен бе разтресен от два големи скандала: арестът на адвокатите Руси Големанов и Станьо Тенев и делото срещу бившия шеф на Шесто Славчо Гинчев.

На поста окръжен прокурор на Сливен се подвизаваше Руско Карагогов, бивш кадър на ОК на БКП. Човек с неприкрити кариеристични амбиции и известен с интригите си, Карагогов се прочу по-сетне с нечестивите си похвати и като прокурор в София. Успя да се приспособи към новата власт и стана довереник на главния прокурор Иван Татарчев. В Сливен замириса на руска провинция от мрачната 1937 година.

За да угоди на Татарчев, Карагогов разпореди ареста на сливенския адвокат Станьо Тенев. Тенев, един малко странен и непредсказуем човек, носеше в себе си чувство за справедливост. Той говореше, пишеше и изпращаше писма до къде ли не срещу избуяващата мафия в съдебната система. От подобен род бяха и публикуваните от него текстове срещу главния прокурор Иван Татарчев в „Народно земеделско знаме”, „Нощен труд” и други издания. То се знае, Татарчев се е вбесил и разпоредил провинциалният адвокат да бъде поставен на място.

С постановление на тогавашния районен прокурор Николай Николов бяха задържани адвокатите Станьо Тенев и Руси Големанов, бивш лидер на СДС в града. Срещу Станьо Тенев бе образувано дело за клевета срещу длъжностно лице. Бе наложена прекомерно голяма гаранция от 50 хиляди лева и той остана в ареста. Домът му беше обискиран.

Но емоционалната лична ангажираност на главния прокурор в делото придаде допълнителен драматизъм на случая. Руско Карагогов пък разчистваше лични сметки както с Тенев, така и с Големанов. Прокурорът стигна дотам да обвини Тенев в ... невменяемост. Градът се превърна в арена на скандален правен сблъсък, следен и от централните медии.

Но за какво беше задържан Руси Големанов?

След като той като лидер на СДС и Ганчо Делев (като шеф на КТ „Подкрепа”) се накрещяха и налудуваха по митинги, улични шествия и пр., двамата се хванаха за гушите. Руси Големанов бил изрекъл закана срещу Делев за убийство и беше задържан, като имащият му зъб Карагогов направо се развихри по сталински. Извършен бе обиск дори в дома на съпругата на Големанов - Юлиана Колева, зам.-председател на районния съд в Сливен, по-сетне член на ВСС. Последва обиск дори в ... магазина на приятел на Големанов. В онези дни стана ясно, че Районна прокуратура – Сливен се е разпоредила да бъде направена ... съдебно-психиатрична експертиза на адвоката Тенев.

Двамата адвокати обявиха гладна стачка. Адвокатската колегия в града протестира срещу действията в стил „Вишински”.

„В моя роден град действат законите на Дивия запад” – заяви по повод случващото се писателят-дисидент Атанас Славов.

Нищо не излезе от цялата дандания – и двамата адвокати се отърваха, макар сянката на Татарчев продължаваше да следва Тенев и в по-сетнешно време.

Друг скандал бе на фокус доста време. Още през есента на предшестващата година 33-годишна сливналийка заведе дело за изнасилване срещу бившия шеф на Шесто в града Славчо Гинчев (син на известния партизански командир Агата). Но той взе, че мистериозно изчезна за 15 дни.

Впоследствие сам се яви в прокуратурата и бе освободен по начин, който предизвика остра обществена реакция и доведе до конфикт между прокуратурата и съда. Прокурори и съдии се анатемосваха, но лобито на Гинчев се оказа по-силно.

В края на краищата, Гинчев беше все пак оправдан от съдебен състав воглаве с Емил Райнов. Стигна се до инцидент: след заседанието разяреният съпруг на 33-годишната ишца се разкрещя и отправи ругатни и заплахи, подир което Райнов и заседателите напуснаха съда с полицейски коли. И докато в Сливен кипеше и вреше от дребни страсти и интриги, в прокуратурата и съда отлежаваха мащабни дела за икономически и други престъпления и навред се вихреше голямото крадене с приватизационен и друг привкус.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев