Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Сливенският преход - появата на вестник „Седмица“

.........................................................
30.11.2017 / 10:03

В началото на януари 1994г. по павилионите в Сливен и региона се появи новият вестник „Седмица”. Той се оказа без конкуренция. Тогава продължаваше да излиза безличният „Сливенско дело”, който обслужваше БСП и бившата номенклатура.

Преди „Седмица” тръгна друг общински вестник – „Сливен днес” с главен редактор Щилияна Василева. По-късно той бе приватизиран и стана собственост на списващите го. Изявяваше се предимно като информационно издание, но имаше проблеми от финансово и организационно естество и по-сетне бе закрит.

„Седмица” породи много надежди и обществени очаквания. Видни местни общественици и политици гледаха на него като институция – до последния му брой 775 от 2009-та г. Той бе финансиран и издържан няколко месеца от бизнесмена Димитър Балакчиев. „Седмица” бе замислен като сливенско-ямболско издание и се разпространяваше доста време и в съседния град, като острите ни пера там бяха Христо Карастоянов и Ваня Авджиева. В редакционния съвет личаха престижни имена като тези на Георги Величков, Петър Незнакомов, Валентина Радинска, Веселина Седларска, Евгени Вълев. Писателят Атанас Славов, завърнал се вече от емиграция подхвана рубрика с поучителни истории за миналото на Сливен, за сливенския бизнес, за моралните измерения на понятието „беден-богат” и т.н. Публицистичните коментари на Георги Величков и особено забележителният му коментарно-публицистичен анализ за появилите се „мутрафони” (мутрите – б.а.) впечатлиха читателската публика.

В редакционния екип, освен пишещия тези редове като главен редактор, бяха още есеистът Петър Ангелов-Дарев и незабравимият фоторепортер Милко Иванов, сега живеещ някъде в САЩ. За директор на вестника бе привлечен опитният журналист и графичен дизайнер Димитър Петков.

„Седмица” си постави за цел да подпомага изграждането на гражданско общество, и още: да е вестник на рода, на семейството, на бизнеса и да осветява мрачните селения на властта, на зараждащата се корупция и набъбващата престъпност. Особено внимание щахме да отделим за потресаващите злоупотреби с власт и влияние в съдебната система, която през следващите десетина години ни отвърна подобаващо с над 15 съдебни дела и други опити за репресия. Сблъсъците тепърва предстояха и днес си задавам въпроса: дали ако знаех на какви изпитания ще бъдем подложени, щях да се захвана с всичко това?

„Седмица” излизаше в тираж 5-6 хиляди, нещо немислимо днес във времето на интернета. Печаташе го ИПК „Родина”-София, по-сетне една ямболска печатница, но накрая с него се заеха сливенски печатари.. „Седмица” стана вестник на всички: и за ляво, и за дясноориентираните. В един от първите му броеве актьорът Николай Мандаджиев припомни в статия с продължение за незабравимия Георги Данчев, а наред с изстъпленията на комунистическата власт подир 9-ти септември дадохме трибуна и на материали, свързани с убийствата отпреди 9-ти. Това ни спечели доверието и уважението на читателите.

В средата на април същата година изданието бе тържествено осветено от сливенския владика Иоаникий в присътствието на около 150 гости, сред които бе президентът на републиката д-р Желю Желев (на сн. горе). „Седмица” се сдоби с още много приятели и почитатели, които щяха да ни подкрепят в следващите трудни месеци и години, когато станахме трън в очите на управляващите и особено на развихрили се Хлестаковци като окръжния прокурор Руско Карагогов. Щяхме да преживеем какво ли не: съдебни дела, заплахи, провокации, бомбен атентат и стрелба срещу офиса през януари 1999 г. А подложен на небивал натиск бизнесменът Димитър Балакчиев щеше да се отегли от дружеството, заплашван с какво ли не.

Но „Седмица“ не се огъна и остана стълб на гражданското общество – та до днес.

 

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев