Община Сливен

Днес почитаме св. Екатерина - покровителка на майките

------------------------------------
24.11.2017 / 09:19

24 ноември е денят на света великомъченица Екатерина - покровителка на майките.

Според житието й, тя била изключително красива девойка. Живеела в град Александрия. Освен красива, Екатерина била и много умна - изучила философията, литературата и особено медицината. Мнозина знатни и богати момци искали ръката й, но тя била решила да се омъжи само за равен на нея по хубост, ум и знание.

 

Майката на Екатерина била християнка, но криела вярата си - по онова време християните били гонени. В покрайнините на Александрия живеел скитник отшелник. Майка й я завела при него, за да й даде добри съвети. Именно той я обърнал към познанието за Бог.

 

Една нощ в съня й се явила Богородица и това било моментът, в който Екатерина отдала душата си на християнската вяра, а после станала "небесна – чиста и свята, годеница на Христос". Ревностно не пропускала да порицае езичниците.

 

Веднъж на един езически празник, пред всички тя рекла на царя: "Не те ли е срам, царю, да се молиш на гнусни идоли!..." За много по-малко по онова време падали глави, но смилен от красотата на Екатерина, царят й предложил половината си богатство, ако тя се откаже от християнството. Извикал 50 мъдреци, за да я разубедят от вярата й, но тя с мъдростта си съумяла да ги накара да отхвърлят езическата вяра и да приемат християнската. Успяла даже да убеди и съпругата на царя в христовата вяра - за което жестокият цар отсякал главата на съпругата си.

 

Безсилен пред упоритостта на Екатерина, която успяла за краткото време да просвети много хора, царят заповядал да бъде убита.

 

Така около 305 година паднала главата на едва 18-годишната Екатерина. Преданието разказва, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина, където два века по-късно монаси намерили мощите й и ги отнесли в манастира "Св. Екатерина" (Египет).

 

В старите български обичаи деня е познат и като Катерининден. Отколешна е традицията в чест на светицата да се приготвят пресни питки и намазани с мед, които жените раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

 

Имен ден имат всички, носещи името на светицата - Екатерина, Катерина, Катя, Катрин, Катина, Тина.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев