Община Сливен

Станка Златева ще купува тепих с олимпийската пенсия

------------------------------------
23.11.2017 / 09:35

Станка Златева се видя принудена сама да купува тепих за залата си по борба в Сливен.

Но тъй като няма нужните 12 000 лева, ще го вземе на изплащане, а вноските ще прави от пенсията, която взима като олимпийски сребърен медалист, разкрива тя пред „България Днес“.

Златева има две втори места от Игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012, както и общо 11 титли от европейски и световни първенства. От година насам тя тренира деца в свой клуб и в чисто нова зала за борба в Сливен, която бе открита наскоро. Проблемът й е, че има само един тепих, а мястото е за два и дечурлигата се свиват на него.

Въпреки трудностите Стани работи с голям ентусиазъм, който предава и на възпитаниците си.

„Когато откривахме залата, Валентин Йорданов ми подари един тепих, а сега федерацията не иска да ми помогне с още един. Поръчала съм си на изплащане и ще го плащам с олимпийската пенсия. 12 години работих за тази федерация, а сега ме оставиха. Ако така продължават нещата, то клубовете ще спрат да работят. А клубовете хранят федерацията. Ако няма такива шматки като нас, кого ще вземат в националните отбори, откъде ще имат състезатели“, гневи се златната Станка.

Пред възпитаниците си тя премълчава тегобите, които са й на главата.

„Никой от федерацията не ме е попитал за какво става въпрос. Залата е финансирана от министерството, общината и местни бизнесмени. Докато беше Вальо Йорданов, нещата вървяха, сега вече все едно не съществувам. Откакто смениха ръководството, никой не се интересува какво и как правя тук. А колко шампиони има от София? Всички сме от селата и малките градове. Те гледат там нещата да си оправят, а нас не поглеждат“, признава Станка.

Все още желанието на Златева да подготви свои наследници, при това в България, е доста горещо.

„Доволна съм от това, което става. Имам тренировки и сутринта, и вечерта. Харесва ми, доставя ми удоволствие да работя с децата. Те се стараят. Някои идват, а след месец-два виждат, че борбата не е за тях, други остават и работим с тях упорито“, признава Стани.

Голямата ни шампионка е предпазлива в обещанието за бъдещето си като треньор, макар да си върши работата с голямо желание.

Шампионката не иска да се разделя със Сливен и местните хора и засега не иска и да чуе да работи на друго място. Живее си в Града на стоте войводи, а в родното село Крушари ходи само на гости при майка си.

„В София не ми харесва, там е лудница. За млади хора е, които искат да работят, да започнат кариера. Била съм много години в София, сега искам да ми е спокойно. Толкова години по лагери, по състезания, обиколила съм света, сега си ми е добре тук. Не ми липсват и предложения от чужбина, но всичко отклонявам. Засега. Искам да бъда треньор тук, но ако нещата не се развиват, ако не се създадат условия за клубовете, то няма да имам избор. Обичам си България, Сливен и искам да съм си тук“, признава Златева.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев