Община Сливен

Новият председател на ВАС Георги Чолаков обяви: Ще се боря за независимостта на всеки съдия!

------------------------------------
22.11.2017 / 15:32

Новият председател на ВАС Георги Чолаков встъпи на поста си и се зарече да се бори за независимостта на всеки съдия, когато някой се опитва да я накърни. Чолаков даде заявка, че няма да разделя съдиите от ВАС на две групи - тези, които го подкрепиха в кандидатурата му, и тези, които не застанаха зад него. За мен е важно да сме единни, а независимостта и прозрачността стоят в основите на правораздаването, допълни той.

Чолаков се обяви още за развиване на системата за електронно правосъдие в административните съдилища.

Няма да успея нито за 100 дни, нито за първите години да се справя с всички предизвикателства, заяви още Чолаков по време на церемонията. Той получи от предшественика си Георги Колев символичен ключ, с който да отвори вратата на доверието. Чолаков върна жеста на Колев, като му подари златната значка на ВАС.

С това, с което не се справих, вероятно Георги Чолаков ще успее, коментира Георги Колев и подкрепи наследника си с тезата, че доверието е нещо, което следва да се пази. Георги Колев оцени административното правосъдието в България, като коментира, че то е на изключително високо равнище, и изрази очакване Чолаков да продължи всичко, направено до момента.

Главният прокурор Сотир Цацаров посъветва Чолаков да не се вслушва във вредния шум отстрани, защото той обезценявал работата на съдебната система. Обвинител номер 1 даде висока оценка на Георги Колев и заяви, че се е справил с работата си. Той изрази убеденост, че новият председател на ВАС също ще успее в тази насока и затова му пожела кураж.

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че изграждането на правова държава е последователност от прилагането ценностите на правото, а според представляващия ВСС Боян Магдалинчев досегашният председател на съда Георги Колев в голяма част е успял да се справи с трудните задачи и е свършил достойно работата си. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев