Община Сливен

"Тренд": Какви са електоралните нагласи осем месеца след изборите

------------------------------------
22.11.2017 / 12:59

Малко над половината от българите (52%) са оптимисти за развитието на България, докато 39% са на обратното мнение. Това показват данните от национално представително изследване на "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа".

Според данните се наблюдава ярка зависимост между оптимистичните нагласи и възрастта. Оптимизмът при по-младите доминира съществено, като с напредването на възрастта дяловете постепенно спадат, като сред тези над 70 години, мнозинството са песимисти и само една трета от тях са оптимистично настроени.

 

Осем месеца след предсрочните парламентарни избори, дистанцията между първите две партии е напълно сравнима с резултатите от последния вот, показва изследването.

 

Цели 37% пък декларират, че не биха гласували.

 

ГЕРБ запазва първата си позиция с 21.2% от всички анкетирани, следвани от БСП с подкрепа от 17.8%.

 

Според анализа на изследователски център "Тренд" множеството скандали в последните осем месеца не са се отразили съществено върху електоралните нагласи, тъй като острото противопоставяне между двете основни партии водело до консолидация и мобилизация на техните електорати.

 

Друг извод от допитването е, че не се наблюдава и съществен спад в обществената подкрепа към Обединени патриоти, въпреки участието им в управляващото мнозинство и изпълнителната власт.

Подкрепа за тях декларират 5,4%, докато за ДПС заявяват, че ще гласуват 6,3%.

 

Според "Тренд" подобна разлика е несъществена и трудно би могло да се направи категорична оценка дали Обединени патриоти или ДПС ще бъдат трета политическа сила в евентуална реална изборна ситуация.

 

Категорично обаче се влошават резултатите на партията на Веселин Марешки „Воля". За нея заявяват, че ще гласуват едва 1,8% от анкетираните. Също толкова е и подкрепата за Реформаторския блок.

 

При „Да, България" (1,4%) и ДСБ (1,1%) не се отчита съществена динамика на ръст или спад в подкрепата, но проучването е осъществено преди да се даде старт на новата инициатива „Български манифест за Европа".

 

Традиционно оценката към работата на парламента е на най-ниски нива - 23% положителна; 68% отрицателна.

 

Одобрението за работата на третото правителство на Бойко Борисов е 32%, докато неодобрението е 59%.

 

Оценката за работата на президента остава на високи нива - процентът на одобряващите държавния глава е три пъти по-висок от този на неодобряващите.

 

Румен Радев и Бойко Борисов продължават да са фигурите събиращи най-високи стойности на положително отношение, съответно 67% и 42%.

 

Корнелия Нинова стои на нива от 28% положително отношение, като основната част от подкрепата за нея идва от симпатизантите на БСП, но й е трудно да мобилизира по-сериозна част от периферията.

 

Сред лидерите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов остава най-одобряваната фигура с подкрепа от 34%. Зад него остават Валери Симеонов с 20% и Волен Сидеров с 13%.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев