Община Сливен

Работна среща за дейността на доброволните формирования се проведе в областната администрация

------------------------------------
21.11.2017 / 18:30

Работна среща с участие на представители на общините в Сливенска област се проведе на 21 ноември в областната администрация. Целта на срещата бе да се обсъдят работата и проблемите на действащите 5 доброволни формирования на територията на областта. Срещата откриха зам.областният управител Камен Костов и гл.инспектор Андрей Алексиев, началник „Пожарогасителна и спасителна дейност” в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен.

Доброволните формирования оказват помощ на РД „ПБЗН” и местните власти при наводнение, необходимост от евакуация на хора, гасене на пожари и други ситуации, възникнали при бедствие. В общините Котел, Твърдица и Нова Загора има по едно формирование, всяко – с численост от 15 души. Доброволците са оказали помощ при наводнения, почистване на паднали дървета в населените места и от пътната инфаструктура.

В община Сливен действат две формирования. „Грамадите” е създадено с център в с.Трапоклово. В него членуват 10 доброволци от Трапоклово, Глуфишево и Жельо войвода. Освен на сигнали в района, „Грамадите” се отзоваха и оказаха подкрепа за локализирането на големия пожар, който обхвана десетки декари гори над бившия завод „Белфа” в Сливен. Другото формирование „Железни врата” действа в с.Стара река. 8-те доброволци многократно са гасили със собствени сили и средства пожари, възникнали в терени със сухи треви в Балкана. Последният пожар, при който пламна дървена постройка преди две седмици, също бе потушен без намесата на пожарен екип от Сливен. „Всичко това спестява изразходването на голям финансов, материален и времеви ресурс на нашите сили” – подчерта гл.инспектор Алексиев.

В община Сливен предстои да бъде създадено още едно доброволно формирование. Все още се обсъжда дали центърът му да е в с.Гавраилово, или в гр. Кермен. След като бъде направен избор, предложението ще бъде внесено за одобрение от общинския съвет. Числеността на новото формирование може да е максимум до 12 души. С това определеният за община Сливен лимит от 30 доброволеца ще бъде изчерпан. Участниците в срещата решиха да внесат предложение в Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да бъде увеличен лимита за доброволци в община Сливен, както и на съответната техника за дейността им. На срещата бе изказана гореща благодарност към доброволците за всеотдайния им труд в полза на обществото.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев