Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Сливенският преход - стрелба в „Захарно петле”, пръв случай на отвлечено дете в България

------------------------------------
17.11.2017 / 10:24

В първите години на прехода сливенската общественост беше потресена от няколко криминални инцидента. Престъпността растеше, появиха се мутрите. Следваха екшън след екшън…

На 11 март 1991г. в тогавашната сладкарница „Захарно петле” (вдясно от сегашната бирария „Маки”) се разиграва потресаваща случка. Същата вечер двама пияни полицаи влизат в затвореното вече заведение. Първият от тях е лейтенант Васил Тошев, а вторият старшина Веселин Добрев.

Управителката на заведението Митка Добрева и съпругът й Иван проявяват любезност, а честта да сервира на „гостите” се пада на сервитьора Иван Джангозов. Зъл дух обаче сякаш е обладал пияните служители на реда. След като консумират напитка, сервитьорът ги поканва да си платят, но те отказват. Джангозов пак настоява, но след миг – два яде пердах и това е само началото. Той бива подгонен като дивеч в ловна сцена с… револверни изстрели. Още 12-13 души, намиращи се в сладкарницата тичат насам - натам вцепенени от ужас в опит да се скрият.

От петте първоначално изстреляни куршума единият се забива в бедрото на Джангозов, а останалите – в тапицерията и пода. И ужас – още два куршума просвистяват след изтичалата босичка навън дъщеричка на Добреви. В опасност е и животът на 17-годишния им син. Само по една случайност не падат няколко трупа.

С думите „Дайте ми още един пълнител!”, ст. лейтенант Тошев посреща изумените си колеги от дежурната кола на РДВР.

По лицата на оцелелите е изписан смъртен ужас. Пристигналият на местопроизшествието военен прокурор Кънев образува следствено дело, но два дни след случая стрелецът Тошев е бил видян да отива спокойно на… работа. КТ”Подкрепа” с личната намеса на д-р Константин Тренчев изразява остър протест пред органите на реда и пред сливенския кмет Иван Добрев, който бил научил за инцидента едва на… 21 март. Полицаите биват отстранени.

Друг случай шокира обществеността, която следеше със затаен дъх как ще се развият нещата. Студентът - софиянец от УНСС Николаев решава да отвлече малко дете с цел откуп. Цялата сливенска полиция воглаве с шефа й майор Манчо Манчев бе вдигната на крак, защото това бе първото по рода си отвличане на дете в страната.

Николаев отвлича детето с кола, натиква треперещия Иванчо Неделчев в багажника и го връзва с… ужасния възел „еска” – употребяван от американските гангстери и от виетнамците. Чаровното светлокестеняво момченце разказва след това, че щом се опитвало да опъне крачка, примката се стягала около врата му. Като капак на всичко това престъпникът запушва устата му с дунапренена гъба. 40 минути траело това мъчение , за щастие без задушаване и смърт.

Манчо Манчев бе добър професионалист, заобиколен от опитни криминалисти. На помощ идват и други колеги от София. Много валидол и купища цигари струва този инцидент и на полицаите, и на ужасените родители на Иванчо.

Престъпникът уговаря среща за предаване на откупа на сливенските бани, след като отправя недвусмислени предупреждения за фатален изход при евентуална полицейска намеса. В 19 часа Николаев се промъква предпазливо на уреченото място, но вместо куфар с банкноти заварва… белезници, щракнали светкавично около китките му. Полицаите са потресени от завързаното и полузадушено дете в багажника.

Следва хепиенд: като в сериал с лейтенант Кейн (Корейшо) от полицията в Маями малко след това Иванчо си похапва шоколадов бонбон, а ден по-късно се чувства даже малко горд като истински герой от екшън. Ужасът само докосва детската му душа, за да се загнезди задълго в ужасените му родители.

Друг инцидент вече подсказва накъде отиват нещата. Преразпределение на наркопазари, рекет, мутри и прочие. В скромна уличка в квартал „Речица” замирисва на Чикаго. Прибиращият се у дома бизнесмен Иван Терзиев -Беленски е посрещнат с ураганна стрелба. Мерцедесът му е надупчен от три бойни и пет оловни куршума. След бързата реакция на сливенската полиция са заловени четирима ямболски мафиоти.

Самият Терзиев споделя, че става дума за 200 хил. лева рекет. Но още тогава се знае, че е замесен в тъмни афери, включително и в най-голямата дотогава измама, извършена в България. Тази на легендарната Бела Хърльова, която отмъква от две брокерски къщи в София чрез „Минералбанк” 600 хиляди и офейква в чужбина.

Едва 19-20 години след това аферите на Беленски лъсват в пълна светлина: заловен е с огромно количество хероин и бе осъден на 9 години затвор.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев