Община Сливен

Известният сливенски общественик, журналист и писател Петър Добрев навършва 90 години

------------------------------------
15.11.2017 / 15:27

На 16 ноември 2017 г. нашият именит съгражданин Петър Добрев навършва 90 години.

Често се питаме, кои са съвременните будители, кои са хората, които с делата си стават достойни наследници на плеядата възрожденски дейци, които въздигнаха българския дух. А те са сред нас, посветили се на неуморна работа „на ползу роду”. Те носят искрици от духа на предците ни, разпалват ги и ги даряват на света. Те всеки ден се борят за запазване и обогатяване на националните ни духовни и културни ценности. Те – днешните будители са хора, отдадени на професията си, хора с достойнство и отговорност, хора, даващи на обществото ни тласък да върви напред. Един от тях е Петър Добрев.

Петър Добрев е роден на 16 ноември 1927г. в гр.Сливен. Родителите и предците му са потомствени сливенци. Ученическите му години преминават в Мъжката гимназия „Добри Чинтулов”,която завършва през 1946г. Още в гимназията започва да пише стихове, които често са публикувани в местния периодичен печат.

Завършва Българска филология и педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Една негова статия за Чехов е повод да го поканят на работа във в. „Сливенско дело”, но баща му се възпротивява и той става учител по български език и литература в гимназия „Добри Чинтулов”. Професионалният му път продължава последователно като инспектор по културните въпроси в Окръжен народен съвет – Сливен и старши окръжен училищен инспектор по български език.

През месец август 1966 г. е назначен за директор на Окръжна библиотека „Георги Кирков”, днес Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. На този пост остава до месец септември 1973 г. В този период е изградено първото разширение на библиотеката, което е открито тържествено на 10 февруари 1972г.

От 1 юли 1972 г. започва дългогодишната журналистическа кариера на Петър Добрев: най-напред като завеждащ културния отдел на в. „Сливенско дело”, а от септември 1978г. до пенсионирането му на 1 януари 1988 г. като отговорен секретар на редакцията. За този период от творческия си и професионален път той казва: „Истинската ми мечта и човешка страст бе да бъда журналист. С лекота, с радост, с голямо удоволствие като кореспондент на вестниците „Отечествен фронт”, „Ехо”, „Учителско дело” и др. съм написал стотици статии....”

Петър Добрев е изключително активен като журналист и публицист. Творчеството му обхваща най-разнообразни теми и проблеми и отразява всяко по-значимо събитие в родния град и страната. Автор е и на четири книги: „Сините камъни: Туристически маршрути”(1980), „Сливенски окръг: Туристически пътеводител”(1982), „Сливенската планина разказва”(1992) и „Легендите на Сините камъни” (2011).

Колективът на РБ’Сава Доброплодни” организира за юбиляра мило тържество, на което още веднъж ще бъдат припомнени заслугите му за развитието на институцията.

Поздравителен адрес за Петър Добрев е изпратен и от кмета на община

Сливен Стефан Радев.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев