Община Сливен

Ралица Жекова от ППМГ-Сливен с първа награда от УчИ - БАН

------------------------------------
15.11.2017 / 12:56

Ралица Жекова от 10. клас на ППМГ „Добри Чинтулов“ спечели първа награда в четвъртата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките (УчИ – БАН) в областта на българистиката. Сесията се състоя на 14 ноември 2017 г. На нея бяха представени 32 проекта в различни научни области, разработени от ученици от 8. до 12. клас. Ралица се представи в областта „Българска диалектология и социолингвистика“ с проекта „Изчезващите имена на цветя в буренясалата градинка на моята баба“. Проектът бе предварително селектиран и получи 48 т. от 50 възможни. Научен ръководител на Ралица е учителят и по български език и литература Веселина Тонева. За убедителното и представяне заслуга има и учителят по философски цикъл в гимназията Стефка Генчева.

 

Освен разработката на Ралица, първа награда получи и Симона Марчелова Симеонова, 11. клас, Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков, с проекта „Тихонравовият дамаскин и историята на българската книжнина и език“ в областта „История на българския книжовен език“.

 

Проектите са разработени в рамките на проекта „Написаното остава. Пиши правилно!“, част от проекта на Българската академия на науките „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“, ПМС No 347.

 

Повече информация – на сайта на Института по български език към БАН:

http://ibl.bas.bg/parvo-myasto-za-mladi-talanti-v-oblastta-na-balgaristikata/

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев