Община Сливен

Прояви в няколко сливенски гимназии по повод Международния ден без тютюнопушене - 16 ноември

------------------------------------
15.11.2017 / 12:22

По традиция в третия четвъртък на месец ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене.

На този ден призоваваме всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

 

Тази година кампанията ще премине под мотото: „Пушенето и ти“.

 

По данни от „Националното проучване на факторите на риска за здравето“ 2013-2014г на Националния център по обществено здраве и анализи, в България 37,4% от населението над 20 години са активни пушачи.

 

Нараства и обществената тревога, относно употребата наргилета и изделия за пушене, различни от тютюневите, от малолетни и непълнолетни лица.

 

Във връзка с популяризиране на Международния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция – Сливен, съвместно с БМЧК – Сливен, организира кампания в двора на ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен.

 

Съобразено с междучасията на учениците в интервалите 9.50-10.10 ч, 12.30-13.30 ч, 14.50-15.10 ч., доброволци от БМЧК ще предлагат на своите връстници да заменят цигарите с плод. Плодовете са осигурени от РЗИ – Сливен, във връзка с изпълнението на дейности по Национална програма за превенция на хроничните и незаразни болести на Министерство на здравеопазването.

 

Едновременно с това експерти от РЗИ ще извършват замерване на количеството въглероден монооксид в издишания от пушача въздух за всички желаещи.

 

В няколко училища (ОУ„П. Хитов“, ПГХТ„Акад. Неделчо Неделчев“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, ППМГ„Добри Чинтулов“, ПГ по икономика "Проф. д-р Д. Табаков", ПГ по текстил и облекло "Д. Желязков" – Сливен, СУ „Иван Вазов“ – Нова Загора, СУ "Г.С.Раковски"-Котел, СУ "Г. Каравелов"-Шивачево) ще бъде направена презентация „Пушенето на наргиле – факти и рискове за здравето“.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев