Община Сливен

Янко Янков: В момента се управляват мечтите и страховете на хората

------------------------------------
13.11.2017 / 09:44

Правителството дава много поводи за недоверие

Либералният модел у нас се провали

Гетата са станали обект на много сериозни екстремистки инвестиции

Необходима е намесата на държавата

Негативизмът сред сливенските граждани ескалира

 

„Това, което е случва в България, е много разочароващо, повод е за сериозна тревога. Популистко-националистически партии, част от управлението, правят политика на базата на ксенофобия и дискриминация и това не носи нищо добро за България, а и праща тревожни сигнали към Европа. Разбирането на ДПС е, че либералният модел у нас се провали. Не се отчитат реалностите и не се търсят инструменти за решаване проблемите на България по отношение на качествения живот на хората тук. В момента се управляват мечтите и страховете на хората и това е пагубно за България“, коментира в специално интервю за Радио Сливен Нет заместник-председателят на ДПС инж. Янко Янков.

Както е известно, след заседание на ръководството на партията в началото на месеца, на което присъства и почетният председател Ахмед Доган, ДПС реши да демонтира коалицията с националисти от властта. След поредица от искания за оставка на вицепремиера Валери Симеонов и отстраняване на патриотичните формации от властта, от ДПС бе взето решение за използване на всички позволени, демократични, политически и парламентарни средства, в т.ч. и вот на недоверие, за да реализира "политика на демонтаж на коалицията с националистическите партии".

Мнението на ръководството на партията е, че преформатирането е неизбежно, защото участието на националистите във властта е шамар върху демократичното лице на България, препятства европейското бъдеще на страната ни и е заплаха за стабилността на България и Балканите като зона, свободна от национализъм и радикализъм.

Попитан за съдържанието на вота на недоверие и предизвиканите в тази посока дискусии, Янков обобщи, че поводите, които правителството дава за вот, не са малко. /От БСП също коментираха, че въпросът е коя от областите, в които правителството не се справя, е от най-голямо значение за обществото –б.р./.

„Върви се популистки, „инвестира се“ в събития, които карат хората да се страхуват, това са т.нар. управляеми конфликти. Широко познатата като битова престъпност, например, ако я анализираме по-дълбоко, ще видим че престъпления се извършват от много млади хора, от хора в ранна възраст. А възрастните по селата, вече свикнали с тази престъпност, просто си чакат края. Това не може по никакъв начин да продължава!“, категоричен бе Янков.

„Има заплаха за националната сигурност на държавата, от управляеми конфликтите може да станат неуправляеми“, заяви Янков, чиито ресор в ръководството на ДПС е именно националната сигурност. По думите му, гетата са станали обект на много сериозни екстремистки инвестиции и това трябва да се отчита много внимателно от институциите. „Явно има сериозни външни интереси към България. Вижте поведението на Местан точно в тази посока“, обърна внимание Янков.

„Демографският срив, закриването на общински болници, корупцията, липсата на реална икономика предизвикват остро недоволство сред гражданите.

Той посочи слабости в системата на здравеопазването – от години насам в тази сфера се средствата се увеличават, те би трябвало да повишават и качеството на здравеопазването и превенцията, а не да действа като закъсняло здравеопазване, което само може да удължи, но не и да спаси човешкия живот. Със съжаление констатираме, че здравните услуги не са станали по-качествени, че сме първи по смъртност в Европа, посочи Янков.

Относно храните – хората са принудени да купуват по – евтини и по-нискокачествени продукти, което неминуемо влияе на здравния статус.

„В социалната сфера - от господа националистите бе казано, че като влязат във властта минималната пенсия ще стане 300 лева – много са далеч от нуждите на хората: 1300 лева трябват за по-добър живот на възрастните хора, не 300. Безработицата не се отчита реално", коменитра още Янко Янков.

„Да видим какво е положението в реалната икономика – има ли я изобщо? Увеличил се БВП – от какво? Някой компетентен, специалист, поясни ли колко от този БВП е от реална икономика, от развита индустрия... Изнасяме само човешки ресурс и сурова необработена продукция. Давам ви реален пример: цената на нашите български картофи не може да бъде по-малка от 60 стотинки– такава е себестойността. Знаете ли че цената на картофите, които се внасят от Полша на пристанище Варна са 7 стотинки и вижте как изглеждат!

Никой не излиза да обясни за грешките направени в предприсъединителният период. Как са се давали евросубсидиите, независимо какво си засял, как стопаните предпочитат само зърнени култури, където има по-малко работа. В крайна сметка трябва да се прецизира потенциалът на българското земеделие и субсидиите да бъдат разпределяни правомерно сред тези, които произвеждат.

Още: недокомплект от 30 на сто във въоръжените сили, липса на техническо осигуряване в сектора сигурност, протести сред полицаите…Постоянно те ли ще са виновни за всичко, което става в държавата?!“, реторично попита Янков.

Запитан кога ще се изяснят мотивите за вота, Янков заяви, че в момента се водят разговори и предположи, че през новата седмица ще се обсъди на ниво ръководство на партията и ще се вземе решение.

Дали ще има предсрочни избори, зависи както от политическите субекти и отговорността на управляващите, така и от поведението на българските граждани.

Заместник-председателят на ДПС отбеляза пред Радио Сливен Нет, че е наложително да се открои ясно ролята на местната власт, на кметовете, ангажирани по места с качеството на живот на хората.

Изключително необходима е намесата на държавата!“, заяви Янко Янков. Така стана в Гърция, в Полша, припомни той и подчерта, че е „крайно време държавата да се намеси при субсидирането, да се обърне към българския бизнес, да му помага да работи по-ефективно, на високи обороти и да осигурява по-високо доход на работещите. Оттам ще се промени и социалната картина“, формулира начина Янков.

Той призова хората да се вгледат реално в живота си, да не гледат тясно партийно, а да помислят кой отговаря реално на техните стремежи. „ ДПС е патриотична партия – не на думи, а с политиката, която води. Стига с управлението на мечтите - не трябва да продължаваме така!“, убеден е Янков.

От създаването си ДПС има за цел спокойна, сигурна, просперираща, единна България, качествен член на НАТО и ЕС, с обединена нация и високо качество на живот на хората. Но с такова образование и демографски подход това не може да се постигне. Ще настояваме категорично да предпазим страната от екстремни действия, които може да имат непредвидими последици, подчерта Янков.

Като бивш кмет на Сливен /1995-1999/, Янко Янков отбеляза, че нашият град има изключително некачествено управление от доста години, което не е в интерес на сливенските граждани. Основна задача на настоящия ръководен екип е да посочи ясно . реалните причини всичко това да се случва. Янков призова кметската администрация към „директна, ефективна комуникация с гражданите, защото акумулираната негативност в Сливен е много висока“.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев