Община Сливен

Българинът живее по-скъпо, цените скочили с 3 процента

------------------------------------
13.11.2017 / 09:34

Българинът живее по-скъпо през 2017 г. През есента на миналата година цените са били със средно 3% по-ниски отколкото са сега. За последната година у нас най-много са се покачили цените в хранителния сектор. Млечните продукти са скочили с 10%, яйцата пък са с 29% по-скъпи и стигат до 40 стотинки за бройка. Може ли да се говори за покачване на инфлацията в този случай? Специалистите успокояват, че няма такава опасност, защото за сметка на храните, други сектори свалят цените.

 

Самолетните билети, туристическият и ресторантьорският бранш поевтиняват. Доходът на Димитър Младенчов от Монтана не се е промени последната година. Цените в магазина обаче са се покачили. „Реално погледнато проблемът не са цените, а проблемът са доходите”, заявява Димитър Младенчов пред Нова телевизия. „Ако вземем яйцата, можем да си обясним този скок на цените с проблема с фипронил. Буквално бяха унищожени милиони яйца в Западна Европа. И тъй като търсенето на този продукт си остава постоянно, кризата формира дефицит. И това се отразява върху цената”, обясни Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”. През 2017 г. портфейлът на българина се изпразва по-лесно, отколкото през изминалите няколко години, сочат анализаторите.

 

„Последните години се радвахме на дефлация, което от гледна точка на потребителите е радостно, т.е. ти можеш със същите пари да си купиш повече неща. Вече не е така. Сега се очаква да минем към инфлация, умерена но инфлация. Това не би било проблем ако доходът расте по-бързо”, обясни Десислава Николова от Институт за пазарна икономика. През 2017 г. средната брутна работна заплата е 1064лв., което е ръст с малко над 11,5% спрямо миналата година. Въпреки това заплатите у нас остават далеч от средните за Европа. До края на годината се очаква цените на основните хранителни продукти да останат на сегашните си нива. "ПИК"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев