Община Сливен

Хайдути МС Чикаго и Сливен събират средства за лечението на малкия Алекс

------------------------------------
13.11.2017 / 09:28

Някои ги наричат „Ангелите в черно“. Други изтръпват като ги видят. Трети ги възприемат за аутсайдери или "странни птици". Четвърти са убедени, че всяват страх, смут, хаос и членовете им са наркомани, и в никакъв случай не бива да се допускат подобни елементи в обществото. Те са Хайдути МС.

 

Всъщност, те са обикновени българи от всекидневието, които работят, плащат данъци и имат семейства. Това, което ги прави по- специални, не е толкова облеклото, колкото убежденията им, крайната им необходимост от свобода, уважението към рода и историята на старите българи, и не на последно място- вярност към класическия, истински рок.

 

Те са бунтари. Бунтари срещу статуквото. За тях, да усещаш порива на вятъра срещу себе си, докато летиш по шосето с мотор, е равносилно на усещането на конските народи, препускали през безкрайните степи на Азия до Европа.

 

Това са сливенските хайдути, част от мотоклуб Хайдути МС, Сливен, подразделение на мотоклуб Хайдути МС, Чикаго, щата Илинойс.

 

Те са същите момчета в черно, които ще ги видите да се строяват плътно, отдавайки чест, до родната полиция, на всяко общоградско поклонение на национални празници. Те са тези, които ескортираха наследниците на Макгахан в България за откриването на барелеф в Св. Влас на американския журналист, дал гласност за всички ужаси по българските земи след Априлското въстание и по време на Руско-турската война.

 

Те са онези незабележимите, част от тълпата, работещи момчета в ежедневието, с които можеш да се разминеш на общинския пазар, в училището, в детската градина, в болницата. Но когато облекат своите „доспехи“, ще ги познаете по символа на гърба и задружието им. Задружие, типично за вълци, което прабългарите, говорят архивите, са уважавали.

 

На 11 ноември, тази събота, момчетата от Хайдути МС предадоха събрана сума от двата лагера в Сливен и Чикаго на родителите на болния Алекс, за чиято драма местни и национални медии писаха. Срещата на семейството на малкия Алекс с Хайдути МС се състоя в парк „Юнак“, където президентът на местния мотоклуб предаде сума, събрана от членове на Хайдути МС-Чикаго и МС-Сливен.

 

Пред Наблюдател.БГ родителите на Алекс, който страда от тежката болест - спинална атрофия, припомниха историята на тяхната житейска драма и как всъщност се е стигнало дотук, за да търсят помощ от сънародници.

 

Родителите на Алекс говорят:

 

„ Алекс е на годинка и един месец. Разбрахме за неговата болест, когато беше петмесечно бебе. Диагнозата е спинална мускулна атрофия тип 1. В България му дадоха максимум две години живот. Свързах се с наши съграждани в Италия, чиито деца са със същата диагноза. В Милано доктори ни обясниха, че за Алекс има шанс за живот.

 

Бяхме там за експериментално лечение на Рош, но Алекс не покри критерия, тъй като е роден в 34-тата седмица. Посъветваха ни да започнем със спинераза- лечение с медикамент, който от септември тази година е одобрен в Европа, но не и в България. Лечението е доживот. За първата година лечението възлиза на 600,000-700,000 евро и всяка следваща година е от 300,000 до 400,000 евро.

 

Събираме пари, за да заминем за Италия, да се установим и започнем работа на постоянен трудов договор, защото в такъв случай, лечението на Алекс ще бъде безплатно.“

 

Ивелина Атанасова сподели още, че в публичната инициатива по набиране на средства за Александър са се включили много хора. Поставени са кутии за благотворителната кауза от граждани, организиран е и онлайн базар.

 

Кампанията приключва в края на месец декември тази година, съобщи още майката на Алекс.- Надяваме се, преди края на годината да заминем за Италия.

 

Пред Наблюдател.БГ бащата на малкия Алекс заяви, че “ почти на 90% вече си е намерил сигурна работа в град Алба, Италия“ благодарение на таен благодетел, който не пожела да назове официално към настоящия момент.

 

Президентът на Хайдути МС- Сливен Радостин Златев заяви, че с каквото могат двата мотоклуба в Чикаго и Сливен, ще помагат и занапред за лечението на Алекс.

 

За контакти с Хайдути МС- Сливен: 0878999695 "Наблюдател"

 

Александра Иванова

 

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев