Община Сливен

ППМГ „Добри Чинтулов“ ще получи безвъзмездно робот

 _______________
12.11.2017 / 17:48

ППМГ „Добри Чинтулов“ е сред одобрените кандидати за безвъзмездно предоставяне на училището на комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателнo поле.

 

За поредна година фонданция „Работилница за граждански инициативи“ обяви конкурс по програма „Роботика за България“, която е насочена към обучение на ментори и създаване на отбори по роботика в концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League. В конкурса се включват учители, които трябва да сформират менторски екип от двама души.

 

Програма „Роботика за България“ е създадена по идея и инициатива на една от най-големите софтуерни компании в България SAP Labs и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и да им даде възможност да работят в екип чрез създаване на условия за изграждане и подготовка на училищни отбори по роботика. Отборите са съставени от 3-5 ученици на възраст от 10 до 16 години, като всеки един отбор работи за осъществяването на социално значими мисии с роботи, създадени от неговите членове.

 

Състезанието преминава в три етапа, като всяко следващо задание представлява надграждане на предходното. Заданията се обявяват през януари, март и април. През месец юни се провежда фестивалът, на който избраните отбори мерят сили в четири категории: Отборна игра, Изследователски проект, Игра с роботи, Робо дизайн.

Програмата осигурява обoрудване за дейността на всеки отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателнo поле. Всички ментори участват в различни обучения за менторство и работа в екип и получават виртуална подкрепа по въпросите за конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom.

През изминалата 2016/17 учебна година ППМГ „Добри Чинтулов“ закупи първия комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544. Състезателното поле беше изпратено от SAP Labs България.

 

Благодарение на това бе сформиран отбор The Power Robots, който се включи в програмата „Роботика за България“. Ментори на отбора са Пепа Пенчева и Недялка Рандева, учители по информатика и информационни технологии.

Състезанието започна в началото на декември миналата година. То включваше три етапа, в които се оценяваха поставени задачи в четири категории: екипна работа, проектна задача, робо дизайн и робо игра.

 

Във връзка с екипната задача отборът си избра име и изработи лого. Името се роди спонтанно, а автори на логото са Боян Георгиев и Милица Лазарова, които обединиха идеите си и така се получи крайният вариант на логото.

 

Темата за проектната задача бе „Съюзници на животните“. За конкретния мултидисциплинарен проект бе избрана подтемата „Да защитим лешоядите в България“. Бе направено проучване за тях. Организирана бе среща с директора на Природозащитния център към ПП „Сините камъни“ Ирина Петрова и с еколога Красимир Цуцов, който изнесе лекция на тази тема за участниците в отбора.

 

Отборът успешно премина през всички етапи на състезанието и бе допуснат до участие във фестивала заедно с още 23 отбора от всичките 59.

На 17 юни 2017 г. в гр. София се проведе фестивалът „Роботика за България“. The Power Robots участва с шест души – Михаил Цветогоров от 10. клас, Петър Петров, Милица Лазарова, Габриела Диамандиева, Боян Георгиев и Алекс Конгаров от 5. клас.

В условията на силна конкуренция, вълнение и напрежение отборът показа дух, сплотеност, взаимопомощ и изключителна отговорност. Родители на място подкрепяха участниците от гимназията с присъствието си.

Именно отличното представяне на The Power Robots по време на фестивала „Роботика за България“ натежа при определянето на печелившите кандидати за нов робот.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев