Община Сливен

Беседа на тема: „Да се храним здравословно” се проведе днес в Сливен

...............
10.11.2017 / 15:39

В Информационен център „Европа Директно” – Сливен днес се проведе здравна беседа на тема: „Да се храним здравословно”. Организатори на събитието, на което присъстваха представители на читалища от региона, бяха Европейският център и Регионалната здравна инспекция в Сливен. Беседата се проведе във връзка с 8 ноември – Европейския ден на здравословното хранене. Целта на срещата бе да повиши информираността на присъстващите относно здравословното хранене и здравословния начин на живот.

 

Инспекторите от РЗИ-Сливен Таня Петрова и Магдалена Славова представиха интересна и подробна информация за видовете хранене, за недохранването и прехранването и негативните последствия от тях върху организма, за основните хранителни вещества, които са важни за организма и др. Присъстващите бяха запознати с основните насоки на здравното министерство по отношение на здравословното хранене: да се консумира разнообразна храна; да се ядат пълнозърнести храни; ежедневно да се консумират по 400 г плодове и зеленчуци; всеки ден да се консумират мляко и млечни продукти; в седмичното меню да присъстват месо, риба, яйца, варива; да се намали употребата на захар, захарни изделия, сол и солени храни. Много важен аспект за поддържане на здраво тяло, освен разнообразната храна, е редовната физическа активност.

 

По време на беседата присъстващите бяха запознати с ИТМ /индекса на телесна маса/ и важността му за оценяване степента на риска от възникване на различни болести; с видовете диети и честите вреди от тях, с полезните храни и др. Стана ясно, че основните проблеми на българското семейно хранене са няколко: висока консумация на мазнини и маргарини; ниска консумация на пълнозърнести храни, риба, сурови плодове и зеленчуци през зимата; висока употреба на сол, солени храни, захар и захарни изделия; липса на разнообразие на консумираните храни, нисък дневен прием на витамини и минерали и др.

 

В края на беседата присъстващите изгледаха филма „Не сипвайте сол в здравето си”, посветен на прекомерната употреба на сол и отрицателното й влияние върху организма, а след това инспекторите отговаряха на зададените от публиката въпроси. Много от присъстващите дами измериха своя ИТМ на специален уред, предоставен от РЗИ-Сливен. Присъстващите получиха интересни и полезни книги, свързани със здравословното хранене, а домакините от център „Европа Директно” – Сливен бяха подготвили вкусна здравословна закуска за всички.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев