Община Сливен

Акад. Иванка Денева произнесе слово на сесия на Световния парламент на българите

Акад. Иванка Денева произнесе слово на сесия на Световния парламент на българите
08.11.2017 / 15:30

Върховният управителен съвет на Асоциацията на българите по света отправи покана към акад. д-р Иванка Денева за участие в Осмата сесия на Световния парламент на българите по света, която се състоя в два дни в столицата. На нея присъстваха респектиращ брой депутати от чужбина – 87 и от страни, (сред които България, Испания, Сърбия, Германия, Румъния, Молдова, Полша, Франция, Македония и др.), дошли да поставят проблемите на българската общност у нас и на обитаващите различни кътчета на света наши сънародници. Съгласно устава на Асоциацията и статута на Световния парламент на българите по света, в работата му за петгодишен мандат вземат участие 250 депутати, от които 125 - представители на живеещите в България и 125 - изразяващи въжделенията и проблемите на българската диаспора по света.

Обнадеждават мисленето и решимостта в подходите на ръководителите на Асоциацията (предс. К. Йорданов) и на Световния парламент на българите по света (предс. акад. проф. д-р Пламен Павлов) да поставят за обсъждане важни културни и политически въпроси в отстояване на българската кауза и идентичност на проведените досега седем сесии на СПБ, както и исканията за съдействие от българските държавни и обществени институции, по някои от които има вече решение, а други са в ход на постигане. Сред тях са: вече изградената Постоянна парламентарна комисия за българите в странство към Народното събрание, декларацията против арменския геноцид и този срещу сънародниците ни в Източна Тракия. Респектират и задвижените проблеми за увеличаване броя в университетите ни за желаещите да следват българи от чужбина и вниманието към функционирането на българските училища в странство; към начините за преференциално пътуване в Родината на чедата й зад граница и за подпомагане – в намиране на работа в България, на завърналите се нейни граждани.

Осмата сесия на Световния парламент на българите по света започна работата си в София с прочувствените хорови изпълнения от хор „Гусла” (ръководител акад. В. Бобевски), с прочита на Молитва за България от акад. М. Каменова и с обстоен доклад от почетния председател на Асоциацията акад. проф. д-р Гр. Велев - за дейността на институцията, който говори и по редица актуални въпроси на гражданското общество и отношението към проблемите на българската кауза в 21 век.

Акад. д-р Иванка Денева постави в словото си пред Световния парламент на българите по света въпроси, засягащи битието и на двете основни български общности: на живеещите в страната ни българи и на тези в странство, сред които тревогата от лишаването на България от най-високата й ценност – с „износа” на нейния интелектуален капитал от високообразовани българи- специалисти в различни сфери. Бе откроена от нея нуждата от действия съобразно тревожната констатация от доклада на Световната банка „за упадъка и нуждата от революция в българското образование” – заради тревожния брой неграмотни хора: (53% от 15-годишните ученици в професионалните училища са „функционално неграмотни”), което поставя под съмнение възможността България да отговори адекватно на предизвикателствата на новия век и на съвременните комуникационни технологии с наличната невисока “образователна състоятелност” на гражданите си. В този контекст от акад. Ив. Денева бе направена констатацията за нуждата от единение на двете български общности, ( у нас и по света, което е без алтернатива), както и за необходимостта от овладяване на родния език от подрастващите в България и извън нея – със засилване усилията на културните центрове, общностите зад граница и на българските училища - в овладяването му и в духовно-културната дейност в отстояване на българската идентичност. Решението, според акад. Денева, минава през активността на Комисията по образование в Световния парламент на българите по света за единодействие и подпомагане на /от Министерството на образованието с експертиза, полезни предложения и конкретни действия в тази насока. Без тях – за изграждане на образовани хора, ще липсва личностният и обществен фундамент на порива за запазване на българския характер, народопсихология, душевност и традиции – т.е., корените на българското и нацията ни.

Писателката предаде поздравите от българската общност и колектива на училището „Св. Св. Кирил и Методий” от гр. Лайден, Холандия(директор Ариета Семерджиева), където преди дни се състоя премиерата на новата й книга с драми „Енигмата на времето”. Акад. Денева сподели пред Световния парламент на българите по света и потребността от съдействие на институциите (Министерство на образованието и науката и от Държавната агенция за българите в чужбина) в отстраняване на някои нерешени въпроси, поставени от ръководството на учебното заведение и училищното настоятелство в школото в Лайден. Сред тях са: искане за навременно пристигане на учебните програми за учащите в Съботното българско училище; за подготовката на „адаптирани учебници” и за учениците от основния курс, освен за тези до IV клас; за необходимостта от финансова субсия – наред с получаваната за учителите по български език и история – и за преподавателите по география и музика, които досега имат съвсем символично заплащане от внесените от родителите такси. Предадено бе пред форума на Световния парламент и задоволството на ръководството от съвместните интеграционни дейности от културно-духовен характер на българската и холандската общности.

Асоциацията на българите по света ще изпрати отново „Бяла книга” и от Осмата сесия на Световния парламент на българите по света до българските държавни институции : с поставените и разисквани от депутатите проблеми на форума, обнадеждена от увеличените от МОН до 1000 места за българчета (тази година с покана и от ръководството на Варненския технически университет към младежи от Украйна), от диаспората ни в Западните покрайнини, Косово, Молдова, Македония и Албания. Едновременно с това от всички участници бе подчертана нуждата от по-активно ангажиране на България към трудностите на сънародниците ни зад граница – и особено, на правителствените органи - с конкретни действия за съхранение на българската идентичност, при остра необходимост от подобряване и на базата и условията за бит на пристигналите за обучение студенти от чужбина; с особено актуалния въпрос за облекчаване процедурата по издаване на документи за българско гражданство и др.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев