Община Сливен

Областният управител Божурски разпореди засилен контрол около огнището на птичи грип в с. Глушник

------------------------------------
06.11.2017 / 18:22

Засиленият контрол 3-километровата предпазна и в 10-километровата наблюдавана зона около ликвидираното огнище на инфлуенца в с. Глушник продължава – разпореди в заповед от 6 ноември областният управител Чавдар Божурски. Транспортирането на птици и птичи продукти ще е възможно само транзит, без разтоварване и спиране. Птиците ще могат да бъдат превозени само, ако са произведени извън зоната и са за незабавно клане в кланица извън нея. А яйцата – ако са предназначени за пакетиране в опаковка за еднократна употреба.

 

На 6 ноември се проведе второто поред извънредно заседание на Областната епизоотична комисия под ръководството на областния управител. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев съобщи, че на 4 и 5 ноември в Глушник са били принудително унищожени по хуманен начин всичките 1584 птици, отглеждани в дворовете на жителите - кокошки, токачки, патици, пуйки. Сред тях е имало три фазана и 298 гълъба. Извършена е дезинфекция на местата, където са били отглеждани, на дворовете и на улиците пред тях. Дезинфекцията продължава. От ОДБХ ще уведомят всички частнопрактикуващи ветеринарни лекари да извършват ежедневни прегледи в предпазната и наблюдаваната зона. От РЗИ заявиха, че към момента няма данни за пациенти с грип, пренесен при контакт с болни птици. От инспекцията ще предупредят личните лекари и областната болница за създалата се ситуация. Посещението на лица в предпазната зона, по повод професионалните им задължения, трябва да се извършва в защитни облекла за еднократна употреба.

 

Областният управител Божурски препоръча в най-кратки срокове да приключи процедурата за обезщетение на потърпевшите стопани в Глушник. Д-р Пенчев поясни, че е извършен опис на унищожените птици. Обезщетенията ще се определят по пазарни цени според ценовите справки на официалната статистика за последните няколко месеца.

 

Преди заседанието на епизоотичната комисия, областният управител и директорът на ОДБХ запознаха медиите с актуалната обстановка в Глушник и предприетите мерки срещу разпространението на острозаразното заболяване. Пред журналистите д-р Пенчев уточни, че стопаните, които са нарушили по-рано наложените забрани във връзка с инфлуенцата, няма да бъдат обезщетени. На 4 ноември, докато екипи на ОБДХ съвместно с полицията и помощта на сътрудници от общината в Сливен са изземвали птиците от дворовете в Глушник, от ферма в наблюдаваната зона са били продадени 60 петли на купувач от Царево. Автомобилът, превозващ петлите, е бил установен. Птиците са били унищожени, автомобилът – дезинфекциран. Съставен е акт на продавача. Акт ще бъде съставен и на купувача.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев