Община Сливен

Голяма драма в Глушник: Кметът Димитър Петков с отворено писмо до медиите

------------------------------------
06.11.2017 / 12:39

Кметът на Глушник Димитър Петков е изпратил отворено писмо по повод ситуацията с птичи грип в селото. В него се казва:

ДО

ДИРЕКТОРА НА БАБХ - Д-Р ДАМЯН ИЛИЕВ

КОПИЕ

ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Димитър Петков, кмет на с. Глушник

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Глушник е старо българско село, но в момента е като след война. Устояло е през турско робство, през всички войни, та до днес, но явно идва краят... Не искам да го мисля, но дали държавата няма план за унищожение на селата? Вижте статистиката, колко хора в България живеят в градовете и колко в селата, а то се вижда и просто, когато минете през което и да е българско село.

Предвид съмнението за наличието на птичи грип в с. Глушник, на 27.10.2017 г. ОДБХ взеха проби и по техни думи, същите са изпратени в лаборатория в гр. София.

На 03.11.2017 г. директорът на ОДБХ Сливен лично ми се обади, че пробата е положителна.

КЪДЕ БЯХА ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ ЛИЦА ПРЕЗ ТЕЗИ 7 ДНИ? Ако наистина е имало съмнение за птичи грип, защо селото не беше под карантина? Защо не са наблюдавани хората? Колко птици през този период са изклани и колко може би са преместени в друго село?

В Глушник бяха умъртвени 1 584 здрави птици, заради около 60-70 броя от огнището.

Пиша Ви с огромна болка. Картината е трудно да се пресъздаде с думи... Припадаха възрастни хора, плакаха млади мъже, на които умъртвиха гълъби, които са селектирани в продължение на 30-40 години, от които един чифт е оценен на 1 000 лв. В една от къщите убиха 230 гълъба...

РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗА КАКВА ТРАГЕДИЯ СТАВА ВЪПРОС?

В заповедта пише, че стопаните ще бъдат обезщетени след оценка на оценител. Кой ще оцени травмата, накърненото достойнство на тези хора, защото Вие избихте здравите птици!? Освен в двора, в който установихте, че има огнище на птичи грип, никъде в останалите къщи през тези 7 дни, в които чакахте да излезе пробата, не е постъпило оплакване, че има мъртва птица.

Г-н Директоре, тези птици, които избихте и оставихте хората без поминък за неопределено време, по-опасни ли са от скитащите крастави кучета, които бродят във всяко село, във всеки град? Както хуманно избихте птиците, защо не издадете заповед хуманно да ни отървете от тях?

Апелирам към всички институции в тази държава, ако все още искате да я има България, вземете се в ръце, обърнете внимание на селата и хората в тях, защото селата ни хранят и всичко истинско идва от село!!!

 

Димитър Петков,

с. Глушник

05.11.2017г.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев