Община Сливен

Основно училище „Димитър Петров“ – Сливен отбелязва 75 - годишен юбилей

------------------------------------
06.11.2017 / 09:28

Основно училище „Димитър Петров“ –Сливен отбелязва 75 години от основаването си.

По повод годишнината в празника се включиха ученици, родители и учители –една седмица, посветена на патрона. Това съобщиха от училищното ръководство.

Проведоха се спортни игри, турнир по футбол и народна топка между класовете от начален и прогимназиален етап. Ден на таланта в ОУ "Димитър Петров", като класираните от двата кръга ще участват в заключителната програма на 8 ноември в зала "Васил Левски".

Проведоха се още конкурс за рисунка на тема: Моето училище в бъдещето" и ателиета "Създаваме заедно с мама/баба, кака …", които ще завършат с изложба на създаденото в тях.

На 7 ноември, от 13.00 часа, учениците от първи до седми клас с обща прегръдка на училищната сграда ще засвидетелстват почитта си към патрона на училището, а първокласниците ще засадят растения в затворената площ зад сградата. В този ден ще се извърши и награждаването на отличилите се в отделните конкурси, спортни състезания и ателиета.

Празникът ще завърши на 8 ноември в зала "Васил Левски", от 12.00 часа, с участие на талантите на училището. Ще бъде излъчен и "Дарител на годината", подпомогнал ОУ "Димитър Петров".

 

Кой е Димитър Петров и какво завещава след себе си на Сливен, образователното дело и българското общество?

 

ДИМИТЪР ПЕТРОВ ДИМИТРОВ (ок. 1854 – 7 дек. 1939) – опълченец, чиновник, общински съветник. Роден в Сливен. Кръстен от войводата Хаджи Димитър, той е преследван от турците и затова 16-годишен избягва в Плоещ (Румъния). Участва в Руско-турската война (1877–1878) като куриер в руската Главна квартира. След Освобождението (1878) е надзирател в „Черната джамия“, а по-късно е директор на същия затвор. Дълги години работи като телеграфопощенски чиновник. Общински съветник в София по време на управлението на Ст. Стамболов (1887–1894). Живее и умира в София.

На 5 дек. 1939 г. завещава за културни и благотворителни цели: 1,5 млн. лв. на Сливенската градска община за построяване върху общинска земя на основно училище, което да носи неговото име; по 100 хил. лв. на църквата „Св. Седмочисленици“ в София за завършване на сградата ѝ и на църквата „Преображение Господне“ в София, кв. Лозенец; по 50 хил. лв. на Института за глухонеми, Института за слепи в София и на Софийското опълченско дружество.

На този велик българин ОУ „Димитър Петров“ дължи съществуването си. Благодарение на дарителя Димитър Петров сливенското училище отбелязва 75 години от основаването си.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев