Община Сливен

Откриха огнище на птичи грип в сливенското село Глушник

------------------------------------
03.11.2017 / 15:00

Областният управител Чавдар Божурски издаде заповед, с която на 6 ноември ще се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Заповедта е във връзка с констатираното огнище на инфлуенца в животновъден обект, тип „заден двор“, за отглеждане на кокошки, токачки и гълъби в сливенското с.Глушник. Заболяването е потвърдено с лабораторни анализи. Със същата заповед областният управител нарежда да се вземат всички необходими мерки за ликвидиране и ограничаване на разпространението на болестта, които са разпоредени от д-р Дамян Илиев, изп.директор на Българската агенция по безопасност на храните. Мерките включват принудително унищожаване на всички птици в сливенското с.Глушник, почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, транспортните средства, на дворовете и улиците в и около птицевъдния обект. Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.

 

В изпълнение на заповедта на 3 ноември започна изземването на птиците от стопанствата в с.Глушник. По предварителни данни, в селото се отглеждат между 400 и 1000 птици. На място са изпратени 4 екипа на Областната дирекция по безопасност на храните. Съдействие им оказват представители на полицията, както 15 сътрудници, осигурени със съдействието на кмета на община Сливен Стефан Радев. Областният управител Чавдар Божурски апелира към стопаните да проявят отговорност, да предоставят на екипите всички отглеждани птици, за да се предотврати разпространението на острозаразното заболяване.

 

Във връзка с констатираното огнище са определени предпазна зона от 3 км около животновъдния обект, в която влизат селата Глушник и Калояново, както и наблюдавана зона от 10 км, в която влизат селата Ттрапоклово, Драгоданово, Блатец, Жельо войвода, Камен, Тополчане, Сотиря, Горно Александрово и Седларево. В тези зони изрично се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев