Община Сливен

Библиотека "Зора" ще представи на 2 ноември документалния филм "Паметникът"

------------------------------------
01.11.2017 / 09:28

Библиотека “Зора“ на 2 ноември от 17:30 часа ще бъде домакин на първото представяне пред зрители на документалния филм „Паметникът“ на журналистите Петър Сяров и Костас Анастасиу.

Лаконичното заглавие, когато става дума за Сливен, едва ли би предизвикало въпрос и объркване. Ясно е, че става дума за един от символите на града – „Паметникът на Хаджи Димитър и Сливенските възрожденци“, издигнат на централния площад преди повече от осем десетилетия.

Във филма се разказва как се е случило това, защото от идеята до реализацията ѝ за увековечаване паметта на сливенци – герои от национално-освободителната борба и просветни дейци от Възраждането, са минали повече от четиридесет години. Историята според авторите е поучителна в много отношения. Защото има паметници, които разделят, има паметници, които обединяват. Има паметници, какъвто е нашият случай, които стават наистина място за поклон, за памет и прослава. А в онова време, в което ни връща филмът, читалище „Зора“ е най-важното средище за всички културни и обществени начинания в града, затова изборът да бъде показан най-напред в Библиотека „Зора“ не е случаен. Заповядайте!

 

Вход свободен.

 

 

 

Филмът е финансиран от Общински фонд „Култура“.

 

Идея и сценарий - Петър Сяров

 

Оператор и монтаж - Костас Анастасиу

 

Диктор - Славея Петрова

 

Изпълнение на флейта - Анастасия Топалова

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев