Община Сливен

В град Лайден, Холандия представиха новата книга на акад. Иванка Денева "Енигмата на времето"

------------------------------------
01.11.2017 / 09:17

В едно от значимите духовни средища на Европа и Нидерландия – гр. Лайден, гостува писателката Иванка Денева. Творческата среща в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, бе осъществена по покана от директорката на културния институт А. Семерджиева и председателката на настоятелството, като на нея присъстваха преподаватели, представители на българската общност, ученици и родители. Авторката изрази задоволството си да бъде сред сънародници в големия културен център – рождено място на култови личности от световната наука и изкуство, като художника Рембранд ван Рейн, на музиканта Армин ван Бюрен и Нобеловия лауреат по физика Хайке Онес, а в Лайденския университет е преподавал като гост-професор повече от 20 години Алберт Айнщайн...

 

С оглед предстоящия Празник на будителите, препълнената до правостоящи зала бе обкичена с българския флаг и цветя, с портретите на Паисий и свидните за сънародниците ни ликове на Христо Ботев и Йордан Йовков, чиито приноси в родната словесност бяха откроени сред тези на плеадата будители. След встъпителните думи, писателката Ив. Денева отправи творчески поздрав към присъстващите с поетичния си триптих „България на дедите и децата ни”. Г-жа Ариета Семерджиева – директор на училището и филолог, представи разнопосочните художествени търсения на авторката в сферата на романа, разказа и драмата, на театралната и литературната критика, както и публикациите й в международни издания, присъдените отличия и включването на биографията й в редица национални енциклопедии, ( „Бележити българи на съвременна България” и „1000 причини да се гордеем, че сме българи” и др.)

 

Новата книга на драматурга Ив. Денева – „Енигмата на времето”, бе представена от нея с авторско четене на откъс от драмата „Паметта на времето”, след което тя отговори на многобройните въпроси от учителите и гостите: за прототипите на героите, изобразените исторически събития в творбата и за приложението на народните говори, автентичността на езика и дългогодишната работа над словото.

 

След премиерата акад. д-р Иванка Денева разгледа – по покана на домакините, базата на учебното заведение, наблюдавайки и някои от занятията, и осъществи среща с ръководството на настоятелството: за информиране по проблемите на учебния процес и в съвместната културна дейност на българската общност с местната холандска администрация. Цялостната работа на сънародниците ни сочи всеотдайност и родолюбив порив за съхранение на езика, паметта и националните традиции у младите хора от настоящия екип на първото, създадено в Нидерландия, българско училище: „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Лайден.

 

Гостенката получи красив букет цветя и сувенири. Както и предишната й книга (романът „Кръстопъти и ветрове”), и новата – „Енигмата на времето,” обогати книжовния фонд на българското училище, носещо имената на светите първоучители.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев