Община Сливен

Дни на ромската култура в Сливен се откриват на 2 октомври

------------------------------------
29.09.2017 / 13:50

В Сливен от 2-ри до 4-ти октомври 2017 г. ще се състоят Дни на ромската култура. Община Сливен, като бенефициент по „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, е съорганизатор на това събитие”. Това съобщи на пресконференция в Областния информационен център днес заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. „Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения на Европейския съюз. Основен партньор по проекта е сдружение „Ромска академия за култура и образование /РАКО/”. Предстоят ни няколко дни изпълнени с интересни прояви, концерти, изложби”, каза още Чиликова.

Стела Костова, директор на РАКО, представи подробностите в програмата на Дните на ромската култура. Тя посочи, че националните празници на ромската култура се провеждат за трети път в Сливен. Тук ще си дадат среща професори, музиканти, художници, поети и писатели, които са част от една много богата културна програма, организирана от Ромската академия за изкуство и образование в община Сливен.

Откриването е на 2 октомври с концерт-спектакъл в зала Сливен, посветен на големия композитор от Сливен Йордан Русчев – Данко. В концерта ще участват ансамбъл „Романи чълхъя”. Солисти ще бъдат Бони и Теодоси Спасов.

 

ПРОГРАМА:

2 октомври

19:00 часа Концерт с участието на Ансамбъл „Романи чълхъя“, Теодосий Спасов, ромските певци Бони, Щилиян, симфоничен оркестър и солисти, орк. „Карандила“ и др.

Зала „Сливен“

 

3 октомври

10:00 часа Изложба „Ромско изкуство и занаяти“ – с участието на художници и занаятчии от страната

ХГ „Димитър Добрович“

 

11:00 часа Конкурс за поезия на името на Усин Керим – обявяване на отличените от журито

ХГ „Сирак Скитник“

 

19:00 часа „Цигански колела“ – моно спектакъл на младата актриса Наталия Цекова и Мартин Любенов – акордеонист

Зала „Зора“

 

4 октомври

9:30 часа Научна конференция „Ромите през 21 век -култура и идентичност.“

Х-л „Спорт палас“

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев