Община Сливен

Европейска нощ на учените ще се проведе в Сливен. Вижте програмата

------------------------------------
29.09.2017 / 13:42

В края на 20 век Европа отчита отлив от научната кариера и недостатъчна популярност на ролята на учените и тяхната работа в полза на обществото. В отговор на това в Европейската комисия създава инициативата „Нощта на учените“, която се състои от събития, адресирани към широката публика с цел да популяризира учените като личности сред широката общественост; да отдаде заслужено признание за положителното влияние на работата на учените върху обществото и да насърчи младите хора да поемат предизвикателството на научната кариера.

Събитията, част от програмата на Европейска нощ на учените 2017, ще се проведат едновременно на 29 септември, петък, в над 250 града в Европа и по света. В инициативата ще се включат и 11 български града. Един от тях е и Сливен. В града събитието се организира от Туристически информационен център към Община Сливен, Регионален исторически музей- Сливен, Крепост Туида и Националният музей на текстилната индустрия.

На 29 септември от 17:00ч до 19:00ч в крепост Туида ще се проведе научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател

Какво е да си археолог? Как работят археолозите? Какви инструменти и материали използват? Как възстановяват откритите при разкопки артефакти? Как ги реставрират и консервират? Какви са трудностите, радостните моменти и магията на професията?

На всички тези въпроси ще отговорят археолозите от Регионален исторически музей – Сливен, които от 18.09.2017 г. възобновят археологическите разкопки на крепост Туида. Те ще разкажат и интересни моменти от разкриването на крепостта преди години. Ще разкажат и какви ценни исторически находки са открили там. След това гостите на събитието могат да се включат като доброволци в разкопките и да почувстват тръпката на откривателя.

Екскурзоводите на Туида ще разкажат интересни факти за историята на крепостта – от траките до Средновековието.

Паралелно с програмата на крепост Туида в Музей на текстилната индустрия ще се проведе лаборатория FRESH: Текстил и наука!

Програма:

• Представяне на книгите „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”, „Пътешествието на вълнената нишка” и „Чудните килими от котленско” и среща с техния автор Дора Куршумова

• Детска творческа работилница „Чудното килимче”

• Детска театрална трупа към „Арт център Седем”

• Изложба „Багрене от природата – традиции и наука” – отворени врати

• Постоянна експозиция – отворени врати

Проявите се осъществяват с любезното съдействие на Фондация Обществен дарителски фонд Сливен.

Ако можехте да се превърнете в герой за ден… или нощ, кой бихте избрали да бъдете?

Учен, който ще даде на света лекарство срещу неизлечима болест; изследовател, който ще се справи с глобалното затопляне; гениален ум, който ще разреши проблемите със световния глад или мечтател, който ще направи живота в Космоса възможен не само за астронавтите…?

Не пропускайте Европейска нощ на учените 2017! Усетете какво е да си герой, преоткрийте науката и значението й за обществото.

"Проектът „FRESH“ за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“, като основна цел е подобряване на общественото разбиране за науката и по-голяма ангажираност на научния свят към проблемите на обществото.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев