Община Сливен

На 30 септември в РБ "Сава Доброплодни" ще бъде представена книгата "Чамкория" на Милен Русков

------------------------------------
29.09.2017 / 09:30

На 30 септември /събота/ 2017г., от 11:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще бъде представена книгата „Чамкория” на нашумелия с романа си „Възвишение” писател Милен Русков.

Милен Русков е роден в гр. Бургас през 1966 г. Живее в София. Завършил е Българска филология през 1995 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Писател и преводач. Автор на три книги: "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004), за която получава наградата за дебют "Южна пролет", "Захвърлен в природата" (2008; 2011 - издание на английски в САЩ), за която получава наградата "Вик" за роман на годината, и "Възвишение" (2011). Превел е над 20 книги от английски език, в т.ч. "Изповедите на един английски пушач на опиум" на Томас де Куинси, "Пари" на Мартин Еймис, "Как да гледаме философски на живота" на Джеръм Джеръм, и др. Носител е на наградата "Кръстан Дянков" за превод от английски език (2009), на Европейската награда за литература - за романа „Възвишение” (2014) и Наградата на Столична община за литература - за романа „Чамкория” (2017).

Новият роман на Милен Русков „Чамкория“ излезе от печат в два тома през м.май тази година и очаквано се радва на голям читателски интерес.

В романа се разказва историята на един мъж, който по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 20-те години на миналия век, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО от една страна, и Единният фронт от друга. Героят не е на страната на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява атмосферата на 20-те години на миналия век.

Въпреки необичайния час на срещата с писателя, организаторите от РБ“Сава Доброплодни“ се надяват, че всички почитатели на творчеството на Русков ще успеят да присъстват и да чуят от първо лице подробности около идеята и създаването на книгата.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев