Община Сливен

В Котел се състоя уъркшоп „Чудното килимче”

------------------------------------
28.09.2017 / 19:00

На 27 септември в Галатанското училище се състоя уъркшоп "Чудното килимче" с деца от училищата в Котел. В него се включиха над 30 ученици. Този път модераторът Дора Куршумова направи експеримент и предложи на децата да оцветят килимените модели в избрани от тях цветове, според своите предпочитания. Така са правели преди много години котленските килимарки - "открадвали" модела и го реализирали по памет в цвят на преждата, какъвто имали под ръка, за да не забравят видения модел до следващата година, когато боядисвали прежди в повече цветове.

 

Докато децата оцветяваха, Дора Куршумова им прочете текстове от книгата си "Пътешествието на вълнената нишка", които поясняваха шеговито за какво са служили мотовилката, совалката, хурката и вретеното. Децата слушаха внимателно. От всички споменати уреди бяха чували от своите баби само за хурка, не знаеха как изглеждат совалката и мотовилката. За вретеното от приказката "Спящата красавица" се досетиха само 2-3 от децата. После всички изслушаха внимателно Господювата приказка "Господ, Месечинката и звездите”, а после си поръчаха страшна приказка. Тогава авторката им прочете приказката „Как стройниците изгонили болестите от Котел”, а тъй като децата искаха още приказки, и "Вещиците и самодивските колани".

 

Рисунките останаха при децата, за да бъдат дооцветени. По-късно комисия, назначена от директора на музея в Котел, ще оцени работите, а най-добрите ще бъдат включени в изложба по случай Деня на народните будители.

 

Събитията са част от основната програма за септември на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев