Община Сливен

Веселина СЕДЛАРСКА: За писмото на Слави във Фейсбук и за майка Тереза

------------------------------------
27.09.2017 / 11:19

Преди няколко години списание US News and World Report публикува проучване, в което 1000 участници са попитани кой от пет известни личности има най-голям шанс да попадне в рая. Кандидатите за по-доброто място след земния живот били Опра Уинфри, Денис Родман, Майка Тереза, Майкъл Джордан и принцеса Даяна. Със 79 процента победител в класацията е Майка Тереза. Очаквано. Вторият въпрос в проучването питал участниците дали според тях те самите ще отидат в рая след края на земния си път. 89 процента, 890 души, отговорили с „да”. От което следва, че ако в рая има само едно вакантно място и свети Петър трябва да избира между Майка Тереза и когото и да е от тези 890 души, шансовете на светицата и редовият гражданин да се уредят с райско жителство са абсолютно равни. В интерес на истината, шансовете на светицата са даже по-малко. Човек се самооценява по този начин.

Разказвам ви го по случай писмото на Слави Трифонов в страницата му във фейсбук. Да си го кажем направо, всяка дума в писмото му е вярна – и това, че положението е нетърпимо, и това, че в България има свестни хора, но те не искат да имат нищо общо с политиката, а като ги попиташ защо, казват, че политиката е мръсна работа. И ето какво пише по-нататък:

 

„Уважаеми българи, които сте в България и по света, вие имате историческата възможност да участвате в една безпрецедентна промяна, която да направи България прекрасно и желано място за живеене. Нормално място за нас, за децата ни, за родителите ни.

 

Ако искате да бъде така, ако наистина искате – сега е моментът. Ако сте добър професионалист във вашата област, ако сте образовани и наистина искате да промените страната, без да сте зависими от някого, покажете се.

 

Изпратете ни подробна информация за себе си и контакт за обратна връзка на имейл: slavi@referendumbg.com

Нали си представяте кои ще подадат кандидатура на този адрес. Ако не си представяте, спомнете си какво гледахте снощи в предаването „X фактор“ – млади и не чак толкова млади хора (някои със сериозни професии), които се заканват, че ще вземат ума на журито и публиката с таланта си. След което излизат на сцената и пеят точно както аз мога да скърцам с бръснарско ножче по стъкло. Такива хора откликват на подобни призиви – те хем знаят, че мястото на Майка Тереза е непременно в рая, хем са готови да заемат това място при конкуренция с Майка Тереза. Така стоят нещата с човеците. При това не само в България. Хубаво е писмото, но и от този имейл няма да изскочи заек.

 

Б.Р.: Заглавието е на редакцията.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев