Община Сливен

НОИ изплаща по-високите пенсии от 9 октомври

------------------------------------
27.09.2017 / 11:18

824 00 български пенсионери ще бъдат с по-високи пенсиите от 1 октомври, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред bTV. Средното увеличение, което ще получат хората, е 16,67 лв.,

Всички трудови пенсии, които са под 200 лв., от 1 октомври ще бъдат приравнени на 200 лв. Основната минимална пенсия става 200 лв,. пенсията за общо заболяване също ще бъде по-висока.

 

От 9 октомври НОИ започва изплащането на пенсиите за октомври. Тогава 40% от българските пенсионери ще вземат по-високи пенсии. Индексирането на всички пенсии става от 1 юли по т.нар. швейцарско правило. От 1 юли 2018 е предвидено индексиране на всички пенсии с 3,8%", съобщи Петков.

 

Наблюдава се тенденция на намаление на новите пенсионери, особено видимо е при служителите от сектор „Сигурност", разкри Бисер Петков.

 

Реформата в ТЕЛК е на път, заяви още социалният министър. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална. По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си.

 

По повод детските надбавки и обезщетения Петков заяви, че за обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството, което е фиксирано на 340 лв., може да се промени и предстоят дискусии. По думите му идеята на по-ниското плащане е да стимулира майките да се върнат на работа. "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев