Община Сливен

Млади сливенски поетеси от ГПЗЕ "Захари Стоянов" с международни отличия

------------------------------------
27.09.2017 / 09:55

И тази година международния литературен конкурс в гр. Анкона премина със забележително сливенско участие.След първата награда на поета Бисер Бойчев през 2012 и отличното представяне на Соня Келеведжиева през 2016 ,името на гр. Сливен бе достойно защитено от младите поетеси Елеонора Илиева и Ирена Александрова. Възпитаничките на ГПЗЕ"Захари Стоянов" са класирани на второ и трето място сред отличените в раздел поезия за ученици и студенти в тази годишното издание на международната литературна надпревара.

 

Инициативата се провежда в рамките на програма 2017 на “Voci nostre”( „Нашите гласове”) и е под патронажа на Община Анкона, Провинция Анкона и Регион Марке. Международният литературен конкурс “Citta’ di Ancona” през 2008 получи голямо признание и от президента на Република Италия с връчването на медал на Асоциацията. Тя е основана през 1967 г. от поетите и артистите от област Марке, с цел развитие на изкуството и културата в Анкона.

 

Дейността на Асоциацията включва ежегодно публикуване на Антология, организиране на срещи на поезията и музиката, както и проучвания на видни личности на културата на Марке. Асоциацията от 2008 г. издава сборник “Pagin Elette”, „Избрани страници” и до момента са публикувани 14 сборника на отделни автори - членове.

 

Освен есета за видни личности от културният живот на Марке, Антологията на „Нашите гласове” съдържа в първата си част поетични творби на дадения език и на диалекта на областта, картини и фотографии на автори - членове. Във втората част се публикуват творби на номинираните и победителите в Международния литературен конкурс “Citta’ di Ancona”, заедно с репродукции на картините, присъдени на победителите в шестте секции на конкурса. Антологията е представена в обществените библиотеки в Марке, а от 1988 г. и в Библиотеката на Европейският Парламент.

 

Международният литературен конкурс до момента е регистрирал многобройни участия на автори от всички области на Италия, а в секцията за чуждестранни автори са регистрирани участия с произведения на творци от Аржентина, Австралия, България, Франция, Германия, Люксемург, Холандия, Румъния, Русия, Сирия, Словения, Швейцария, Турция и САЩ. "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев