Община Сливен

Журналистите Петър Сяров и Костас Анастасиу създадоха филм за паметника на Хаджи Димитър

------------------------------------
26.09.2017 / 12:36

На пресконференция на 25 септември 2017г. в град Сливен две от водещите имена в националната журналистика Петър Сяров и Костас Анастасиу представиха документалния проект „Паметникът“. В 68- минутната лента авторът Петър Сяров повдига интересни и актуални въпроси като естетиката в новаторското виждане и визията на съвременни паметници и мемориали, както и въпроси, свързани с реставрацията, значението, символиката на паметници отпреди повече от столетие, та чак до наши дни.

Създателите на филма са се постарали изчерпателно да разгледат в детайли историята на паметници в Сливен и региона, столицата и в други градове в страната, в контекста на времето на изграждането им, както и знакови събития, които са предхождали и съпътствали тяхното издигане.

Подробно екипът разказва в лентата историята на паметника „Хаджи Димитър“, още на Васил Левски в София, Руски паметник, „Цар Освободител“, паметника на Христо Ботев в град Враца и други.

Каква е целта на документалния филм, разказва авторът и сценарист Петър Сяров:

„Целта ни е да се включим в дискусията, която върви след промените на 10 ноември 1989 година. След тази дата възникнаха въпроси около паметници, останали от по- старо време.“

Журналистът визира включително и тоталитарното наследство, както и съвременни мемориали.

„Допреди дни в столицата вървеше дискусия с протести за архитектурно-монументален комплекс „1300 години България“. Има паметници, които разделят. Съществуват и такива, които обединяват“, заяви Сяров.

Той припомни, че в Сливен след промяната от 10 ноември, са възникнали дискусии по темата, в които са се включили журналисти, политици, творци. Редица общественици са търсили решение как паметниците да бъдат адекватно обгрижвани.

„Беше създаден комитет „Памет“ в тази връзка, разказва журналистът. Тогава се взе и решение за възстановяване на паметниците „Хаджи Димитър“ и „Орлето“ с пари от приватизацията и фонд „1300 години България“ “.

Той сподели желанието на екипа да се включи в обществените дискусии, възникнали във връзка с определени паметници и тяхното поддържане.

„Паметникът на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци е един от безспорните символи на града, подчерта авторът на филма. В тази връзка си поставихме за цел да разкажем за неговото създаване на база исторически факти и документи. Историята му е позната на тесен кръг специалисти, но не и на широката общественост“.

Петър Сяров заяви, че ще търсят начин „Паметникът“ да стане достъпен за по- широк кръг зрители.

Този филм би бил полезен за младата аудитория- наследниците на Сливен.

„До такава степен сме свикнали да минаваме край паметника „Хаджи Димитър“, че сме го възприели като нещо съвсем естествено, едва ли не декор.“

 

Автор и сценарист на филма „Паметникът“ е Петър Сяров. Операторско майсторство, монтаж и озвучаване- Костас Анастасиу, диктор- Славея Петрова, изпълнение на флейта-Ася Топалова. Използвани са архиви за текст и кадри от Държавен архив, РИМ-Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“- Сливен и други. "Наблюдател.БГ"

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев