Община Сливен

Клубът по спортен риболов в Сливен с протест срещу отдаването на езера на концесия

------------------------------------
26.09.2017 / 09:16

Клубът по спортен риболов в Сливен разпространи по медиите открито писмо, с което протестира срещу бъдещо решение на общинския съвет за отдаване на концесия на езерата край с.Мечкарево.

Публикуваме текста на писмото и очакваме коментар от Община Сливен.

 

До Кмета на гр.Сливен

 

До Председателя на Общински съвет Сливен

 

До Председателя ПК към Община Сливен

 

До Общинските Съветници от Община Сливен

 

До Сливенските медии

 

До Сливенската Общественост

 

П Р О Т Е С Т

 

От „Клуб по спортен риболов Сливен“

 

във връзка спроект за решение № 30-00-1032/18.09.2017, записано в дневния ред на редовната сесия на Общински съвет Сливен / 28.09.2017

 

С настоящето изразяваме гражданския си протест срещу проекта: Отдаване на 9 броя езера на концесия в района на гр.Сливен

 

Мотиви:

 

Считаме, че с обявеното отдаване на езерата покрай гр.Сливен се погазват правата ни на свободно практикуване на любимото ни хоби!

Години наред се грижим за зарибяването и чистотата покрай водоемите, както и за баланса между флората и фауната в самите водоеми, не веднъж сме влизали конфликтни ситуации с хора браконерващи в езерата и сме съдействали на контролните органи за опазването на живота във водоемите, съблюдавали сме за улова на маломерна риба и сме успели да създадем някакви поведенчески модели за колегиялно поведение и сътрудничество по между ни. Овен това години на ред се формираше поведение, все по-опазващо трофейните екземпляри, а именно- те бяха хващани, третирани с дезинфектант и връщани в естествената им среда!

 

Според нас отдаването на водоемите по край Сливен, не само ще ограничи правата ни, но това и ще прекъсне една свободно изграждаща се култура, на която все повече хора са подвласни.

 

Друг е въпросът за това, дали баластриерите са подходящи за стопанки цели- те са дълбоки и хладни езера, в която рибата се развива сравнително бавно- т.е. не са подходящи за отглеждане на рибите с цел търговия.

 

На мнение сме, че ще се случи обичайното при тоя вид водоеми, когато са били отдавани под каквато и да е било форма- а именно- някой печели конкурса, излавя рибите и ........ - това е - престава да плаща и в следващото деситилетие няма възстановяване на живота в съответният водоем. Това се е случвало винаги, когато са били отдавани баластриери в РБългария и не считаме, че ноя случай ще е по- различен от обичайната антиекологична практика.

 

Освен това се създава впечатление за корупционни схеми- т.е. някой взима водоемите – излавя всичко в тях, от тях и около тях- и изчезва. Срещу няколко мизерни наема се сдобива със стотици хиляди и впечатлението в рибарите е че властимащите уреждат така наречените „свои хора“. Това поражда изключително негативно отношение на гражданите спрямо властта. Образно казано - „ние срещу тях“.

 

Ще направим всичко възможно отдаването на езерата да не се осъществи и да запазим правото си на свободен риболов и почивка!

 

Предлагаме:

 

1.Изтегляне на т.№30-00-1032 от дневния ред от вносителя

 

2.Изключване на съответната точка от Председателя Общинският съвет.

 

3.Изключване от дневния ред на съответната точка от кмета на гр.Сливен.

 

Ако никое от предложенията ни не бъде прието ще преминем към протестни действия пред сградата на Общината.

 

 

 

"Сл. нюз"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев