Община Сливен

На 26 септември в зала "Зора" ще бъде открита изложба, посветена на 195-годишнината от рождението на Добри Чинтулов

------------------------------------
25.09.2017 / 10:33

На 26 септември /вторник/ 2017 г. от 17.30 часа във фоайето на зала „Зора” ще бъде открита документална изложба , посветена на 195-годишнината от рождението на Добри Чинтулов, организирана от Библиотека „Зора” и Държавен архив – Сливен.

 

„Някои писатели живеят с творчеството и житейската си биография, които се допълват и доизясняват взаимно. Други остават само с биографиите си. Трети крият десетилетия името си на творци. И ако литературното им дело оставя диря, изследователите написват и биографиите им. Към тази категория спада и Чинтулов. Неговите революционни стихотворения се пеят години наред, участват в хайдушки походи и въстания, остават записани в ръкописни сбирки. Някои се интересуват от автора и узнават кой е той; други го знаят, но го пазят в тайна. Името на Чинтулов става известно след Освобождението на България. Тогава българите узнават и биографията му. А тя се оказва скромна, какъвто е и първият ни революционен поет.” /Дочо Леков/

 

В изложбата са включени книги от библиотеката на семейство Чинтулови, материали от периодичния печат за него и различни издания на стиховете му, юбилеен сборник „Добри Чинтулов” (1922 г.), юбилейни вестници за различни годишнини на поета и изследвания върху творчеството му, архивни материали, снимки. Интерес представлява съобщение в сп. „Листопад” за един свободен превод на френски на стихотворението „Къде си вярна ти любов народна”., публикуван във френско списание през 1865 г., като заглавието на стихотворението е преведено „Български национален марш”. С любезното съдействие на РИМ-Сливен ще имате възможността да видите в експозицията и личния печат на поета.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев