Община Сливен

Научно признание за акад. д-р Иванка Денева

------------------------------------
24.09.2017 / 12:08

Българската академия на науките и изкуствата поднови издаването на основния си печатен орган – сп. „Летописи”, в чиято редколегия е включена и писателката Иванка Денева, наред с няколцината академици-редактори. Целите на списанието - с оглед отговорните задачи на организацията, обосновава в обръщение главният й секретар акад. М. Каменова, в излезлия брой 1/2017 г., посветен на 12-годишната дейност на Академията: “Чрез идеи, проучвания и стратегически проекти тя продължава традицията на Българското книжовно дружество (от 1901 г.), Българската академия на науките (от 1914 г.) и Българската академия на науките и изкуствата (от 1939 г.), за активно национално присъствие... Основната цел на настоящото списание е да обединява българските учени и националния творчески елит в служба на Отечеството”.

 

„Желанието ни е списание „Летописи” на Българската академия на науките и изкуствата да отразява и документира богатия творчески живот на българските интелектуалци, видните представители на науката, изкуството и гражданското общество, независимо от променящите се икономически и социално-политически фактори в страната и в света”, подчертава главният редактор акад. Каменова. В броя, по значими актуални теми в раздел „Наука” личат имената на авторите-академици Екатерина Титянова (зам. гл. ред.), Надка Бояджиева, Крум Крумов и Славчо Панделиев, както и на дописните членове Стоян Танев – историк, и Георги Вълчев.

 

Акад. Йордан Каменов (зам.гл. редактор) и акад. д-р Иванка Денева са редактори и съставители на материалите в раздел „Изкуство” на излезлия от печат първи брой на сп. „Летописи”, 2017. Той е с тематична насоченост към същността и представителните образци на жанра „есе”, анализиран от акад. Каменов във въведението „Кратка антология на българското есе”. Броят представя емблематичните редове в жанра на видни български интелектуалци и учени – от миналото и до наши дни, с включване на есеистични материали и от настоящи членове на Българската академия на науките и изкуствата - София. Читателите се запознават с есеистичните размисли по важни обществени и нравствено-етични проблеми от авторите: Орлин Василев, Иван Хаджийски, Петър Йорданов, проф. Асен Златаров, акад. Михаил Арнаудов, Илия Бешков, Веселин Ханчев, акад. д-р Иванка Денева (за живота и ценностите в българската провинция, през есеистичния поглед на К. Константинов) и от акад. Й. Каменов, (посветени на Хр. Ботев). В раздел „Изкуство” е „показана” от редакционната колегия графикатурата на акад. Ив. Газдов, като със свои статии по значими проблеми на културата участват акад. В. Стамов, акад. В. Бобевски, акад. Е. Янев и акад. Ст. Караиванов.

 

В броя са представени интересни проучвания в раздел „Общество – проблеми и идеи”, сред които се откроява интервюто на акад. Р. Леонидов с акад. проф. д-р Григор Велев (почетен редактор), както и анализите на: акад. Петър Иванов (за „уличната активност”), на акад. Веселин Борисов за псевдоприоритетите в здравеопазването, на дописния член Митко Димитров (за пътя на научно откритие) и др.

Научните, изкуствоведски и литературно-критически материали в броя са придружени от „книгопис” на използваните източници и са представени билингва (на български език и на английски.)

Във втория брой на сп. „Летописи” ще бъдат публикувани докладите, прочетени в София на Националната конференция „Живот и дело на Васил Левски”, сред които и на участвалата акад. Иванка Денева.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев