Община Сливен

Всеки четвърти първолак не говори български. В Сливенско 9726 деца не знаят що е училище и детска градина

------------------------------------
20.09.2017 / 12:42

"Около 24% от първокласниците у нас не знаят български език и са "почти като емигранти в България.", обяви просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. По думите му за децата, чийто майчин език е различен от българския, има предвидена допълнителна подкрепа, но в някои случаи тя не е достатъчна за наваксване на пропуските, които започват от това, че децата не ходят на детска градина.

 

По данни на МОН, които са засечени и в информационните масиви на ГРАО, в момента в родните училища и детски градини липсват над 200 хил. деца и младежи от 5 до 18 г. Голяма част от тях са в чужбина, но колко точно е броят им, ще стане ясно към 15 октомври т.г. От МОН предполагат, че преждевременно отпадналите от системата са между 130 и 150 хил.

 

В област Сливен децата, които никога не са посещавали детска градина или училище, са 9726. "Проблемът тук е особено тежък поради характерния си етнически състав. Екипите за обхват ще издирват децата по постоянен и по настоящ адрес. Ако и там не бъдат открити, ще се издирват в цялата страна. Всеки случай ще се разглежда отделно и ще се взимат индивидуални мерки спрямо нуждите на децата.", призна по-рано през месеца на посещение в Сливен министър Вълчев.

 

До понеделник екипите за издирване на ученици, които са 1100 в цяла България, са посетили 50 хил. адреса, стана ясно още от думите на Вълчев. Данните на МОН към 15 септември т.г. показваха, че за първите две седмици на септември са били обходени 20 хил. адреса. "Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца", припомни министърът. Той загатна, че заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложат " и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище", но без да повече конкретика. "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев