Община Сливен

Засилено полицейско присъствие в първия учебен ден

------------------------------------
13.09.2017 / 12:50

В дните преди 15 септември служители на ОДМВР-Сливен са осъществили редица инициативи, осигуряващи доброто протичане на мероприятията, свързани в първия учебен ден. Извършени са охранителни проверки на сградите на детските градини и училищата в обслужваната територия; проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения; обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическа защита и начините на охрана с директорите на училищата и детските градини в региона.

На директорите на учебните заведения са предоставени актуални списъци с телефонни номера на полицейските инспектори, обслужващи съответния район. В училищата са разпространени брошури със съвети за безопасно поведение, разработени и предоставени от Главна дирекция „Национална полиция” – МВР. Брошурите дават съвети на учениците и техните родители за безопасно движение по пътищата, за игри, които може да са опасни за здравето и живота на децата, препоръки и основни правила за безопасност по пътя към училище и към дома, съвети към тийнейджърите за вредата от наркотиците и упойващите вещества.

Планирани са системни проверки в търговки обекти, в близост до учебни заведения за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни. Проверки ще бъдат извършвани и в питейните и увеселителни заведения за контрол по спазване на Закона за закрила на детето.

В РУ-Сливен е създадена организация за осигуряване на полицейско присъствие във всяко учебно заведение в града и селата в общината в първия учебен ден. Извършени са проверки на сградите, фирмите за охрана, състоянието на маркировката и пътните знаци в районите на училищата и детските градини. За установените нарушения и нередности са издадени предписания за своевременното им отстраняването. Не са констатирани фрапиращи пропуски. В резултат на извършеното обследване са изготвени предложения за изграждане на изкуствени неравности на уличните участъци и заграждения, там където е необходимо, за по-голяма сигурност на пресичащите ученици. Полицейски инспектори ще извършват проверки и ще следят за отстраняване на нередностите. Завишен контрол ще има по отношение на пропускателния режим в училищата и работата на охранителите.

Планирани са срещи с инспектори от „Детска педагогическа стая” в часовете на класния ръководител по теми, целящи запознаване на подрастващите с проблема престъпност и противодействие на противоправните деяния. Някои от темите са „Лична безопасност”, „Опасни места за игра”, „Опасни непознати”, „Престъпление, противообществена проява и наказателна отговорност”, „Трафик на хора”.

По традиция през септември и октомври Пътна полиция провежда традиционната си акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Наред с полицейски акции за контрол, насочен към осигуряване безопасността на децата на пътя, пътните полицаи ще влязат в училищата, за да напомнят на ученици и родители основните правила за безопасност, а на 15 септември техният призив за спазване на основните правила за движение ще е специално насочен към първокласниците.

От 25 септември до 1 октомври е обявена седмица за превенция на детската пътна безопасност, като 30 септември е обявен от Пътна полиция за ден на превенция.

Отдел „Пътна полиция“ към ГДНП предоставя практически препоръки към деца, родители и водачи на превозни средства с единствената цел да запазим живота на децата по пътищата.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев