Община Сливен

Прогноза: Учителската заплата ще е с 30% по-висока от средната през 2021-а

------------------------------------
12.09.2017 / 15:17

Учителските заплати постепенно ще нарастват и през 2021 г. ще достигнат до 130% от средната работна заплата за страната. Това заяви днес в Казанлък просветният министър Красимир Вълчев. Той присъства на откриването на реновирания с пари от бюджета Национален център за природоматематически науки, съобщи NOVA.

„Ако имаме възможността да изпълним ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията за 4-годишен период, през 2021 г. средната учителска заплата ще достигне дори 130% от средната за страната. Това, което можем да кажем е, че с 15-процентното увеличение, което правим от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Всичките 2400 училища у нас ще отворят врати на 15 септември, обяви Вълчев. По думите му има малко училища, в които продължават ремонти, но учебните занятия ще започнат и там.

 

Министър Красимир Вълчев откри в Казанлък първия у нас Национален център по природоматематически науки. Центърът се намира в Математическата гимназия "Никола Обрешков", втората открита в България през 1971 г. и известна с школата по физика на Теодосий Теодосиев. Нейни възпитаници днес са водещи програмисти и преподаватели.

Националният център ще бъде достъпен и безплатен за ученици от цялата страна. Той ще е модел за привличане на много ученици към природо-математически науки, посочи министър Вълчев.

 

В изграждането на Центъра са инвестирани един милион и половина лева.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев