Община Сливен

Заседание на Епизоотична комисия - Сливен: Няма нерегламентирани пазари за животни

------------------------------------
11.09.2017 / 20:14

Под председателството на заместник областния управител Камен Костов се проведе заседание на Областната епизоотична комисия - Сливен. То беше свикано в изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

 

Основни теми на заседанието бяха изискванията към регламентираните пазари за животни, хуманното отношение към животните, организацията на проверки на регламентираните и нерегламентирани пазари съвместно с общините и представители на МВР.

 

Д-р Стефан Дренски – началник отдел „Здравеопазване на животните“ към ОДБХ-Сливен, представи „Доклад за сериозни проблеми във връзка с хуманното отношение към животните на пазарите за животни в България по наблюдения, извършени от „Анималс Ейнджълс“ през м. юли 2017 г.“ Според доклада екипът на организацията е констатирал на някои пазари в страната нарушения на Регламент на Съвета (ЕО) № 1/2005, включително жестоко отношение към животните. Нарушенията обхващат използването на неподходящи и небезопасни превозни средства; неподходящо „настаняване” на животните, като например животни, лежащи на пода със завързани всичките четири крака; свине, транспортирани в полиетиленови чували; брутално отношение, включващо удряне и ритане и др.

 

Д-р Дренски съобщи, че в Сливенско има един регламентиран пазар за животни на минералните бани. Там се спазват всички изисквания, осигурени са добри условия за животните, а БАБХ-Сливен осъществява контрол. По информация на представителя на ОД на МВР-Сливен през тази година не са постъпвали сигнали за нерегламентирани пазари на животни.

 

На заседания на общинските епизоотични комисии ще се търси съдействието на кметовете на общини и кметства за изготвяне на план за съвместна работа и график за проверка на всички пазари.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев