Община Сливен

Неизвестни разбиха и обраха канцеларията на храма "Св. Св. Петър и Павел" в Котел

------------------------------------
11.09.2017 / 10:44

По тъмна доба, в малките часове на 9-ти септември, неизвестни крадци разбиха и обраха канцеларията на архиерейския наместник в двора на храма „Св.Св.Петър и Павел” в Котел.

Ставрофорен свещено иконом Димитър сподели своето огорчение и потрес от поредния вандалски акт над църковна собственост.

”Свидетели сме на изключително нескопосана кражба. Разбивайки със щанга външната и вътрешната врата, апашите са откраднали само телевизора, сателитния приемник и рутера. Не са пропуснали да вземат и двете дистанционни управления за тях. Предполагам, че са били двама. Това е работа на дрогирани наркомани. Полицайте даже се учудиха ,че е взет само телевизор, който е на стойност 350-400лв."

Запитан защо не е посегнато на многото литература, сред която и скъпи редки издания, свещеникът с усмивка попита:

“ Ще ги четат ли, аз трудно се справям с това. Взето е само това, което ще бъде бързо и лесно продадено, а парите – изядени и изпити. Нашите закони някак си галят престъпниците, вместо да им дадат заслуженото, те ги погалват. Затворите били пълни? Ми те са пълни с курортисти, с почиващи. Излизат оттам и пак започват да се занимават със същите дела. С по 4-5 присъди на свобода, това са рецидивисти, какви са тези условни присъди. Какво правите вие там, горе, дето се занимавате с правосъдие??? Тъкмо се поуспокоихме малко от кражбите, от набезите по храмовете и ето – пак се започна.

Направихме солиден ремонт на сградата до храма, в която се помещава и моята канцелария. Стана уютно, приветливо място, където да мога да се срещам с миряните по всякакви въпроси, да движа административните дела на нашата епархия. Явно това привлече вниманието и интереса на злосторниците и те не пропуснаха възможността „профилактично” да проверят и отарашат каквото е ценно за тях.”

Видимо разстроеният от случилото се свещеник припомни с болка и за последния набег над този храм. Изключително бруталната кражба през 2011 г. на едната камбана от камбанарията на църквата, мястото на която и до днес е празно.

С нескрито възмущение архиереят припомни и факти около кражбата и смешните присъди, които са получили крадците от Котел, решили да я натрошат на големи парчета да я продадат за скрап в Ямбол.

С недоумение разказва и детайли от делото за камбаната, когато адвокатът на престъпниците пледирал, че това било просто някаква камбана, нямала археологическа стойност и не била с голяма ценност.

Запитан дали вижда някакъв символ в датата 9-ти септември, на която е извършено посегателството над канцеларията, свещеникът обясни:

„Обикновено не свързвам събитията с дати, вчера беше един прекрасен християнски празник – рождението на Пресвета Богородица Мария. Цял ден бяхме в храма, отслужихме тържествена служба, направихме няколко кръщенета, ден, изпълнен с радост и удовлетворение от свършената работа. Че било на следващия ден 9-ти септември…въобще не ми е минавало през ума. Ще го запомня като дата с грозната кражба, която е станала, но никакви паралели с други събития, както ме карате, не мога и не искам да правя. Все едно да ме питате и за 6-ти септември , който беше една подигравка. В днешното състояние на държавата ни, празнувайки този акт на съединение, недоумявам как обнародват деня за почивен.

От какво да си починем, това не мога да разбера. С какво сме се отрудили и обременили, че чак да почиваме. Но постоянно забравяме за големите Господни и Богордични празници, това ли е христянство?

По този ли начин изразяваме принадлежността си и вярата в Господ и общество? Не виждам нещата да добият по-добър характер, докато нашите властници не излязат в парламента и да кажат, че православието е основна религия в България. Всичко останало е секти, които опорочават името на Господ с техните начини на служение“. "Котел нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев