Община Сливен

Род на 188 години си чукна среща на 9 септември в село Крушаре

------------------------------------
11.09.2017 / 09:32

Над 100 души от 188-годишния род на Момчооларите си даде среща навръх 9 септември в сливенското село Крушаре.

Инициативата е на завърналата се от гурбет в чужбина ІТ- специалистка Събка Митева, която решила да изпълни заръка отпреди 36 пролети, когато за последно са се събирали наследниците на основоположника на фамилията Момчо.

Събка се родила на 17 април, а на 23 май 1981 - а над 300 мъже и жени изиграли за пръв път голямото момчооларско хоро на селския мегдан и заръчали на майка й Денка да прави да струва, ама като порасне бебето – да ги събере отново.

Според преданието роденият през 1810 г. дядо Момчо бил преселник от село Кипилово и първоначално се заселил в село Речица след отеглянето на войските на генерал Дибич Забалкански в първата руско-турска война. През 1829 г се оженил за дъщерята на чорбаджия от някогашното село Артъкларе и вдигнал къща там.

След време време първородният му син станал един от първите кметове на Крушаре, на кметския стол там сега също е представител на момчооларите в лицето на Димо Станков.

Във времето фамилията се разклонила:днес нейни представители има в почти всички европейски държави, а някои стигнали чак до Чикаго, разказа Събка Митева.

Младата жена в момента работи над създаването на родословно дърво, като разчита на спомените на най-възрастната си родственичка, 94-годишната вече баба Минка Динева.

През изминалите близо 2 столетия родът е дал свидни жертви в четирите войни през ХХ век.

Имало и участници в антифашистката съпротива, а журналистът Димитър Стефанов подредил ръкописна история на Крушаре под наслов „Бащино огнище“, която наследниците се гласят да издадат.

На втората си среща момчооларите засадиха фиданка от кълновете на 11-вековният стар бряст в центъра на Сливен и си обещаха през пролетта на 2029 г., за 200-годишнината от рода да се събират отново.

Над 2200 са жителите на селото, което е родно за петкратната световна шампионка по борба Станка Златева,родословното дърво на Момооларите ще бъде шестото, което предстои да бъде публикувано, коментира секретарят на читалище „Искра“ Йорданка Таскова. "Монитор"

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев