Община Сливен

Сливналията Георги Чолаков с шансове за шеф на ВАС

------------------------------------
08.09.2017 / 15:26

Висшият съдебен съвет ще избере нов председател на Върховния административен съд (ВАС) в понеделник.

Кандидатите са двама - Георги Чолаков и Соня Янкулова - и двамата съдии във ВАС. Смята се, че фаворит е Чолаков, който е подкрепян от сегашния председател - Георги Колев.

 

Пред медиите Колев коментира, че Чолаков е професионалист, има опит и може да се справи с административната работа като ръководител на съда. По думите му няма значение дали кандидатурите са една или повече, а кандидатът да е сериозен, цитира го bTV.

 

Георги Чолаков беше номиниран от 79 съдии, предаде БТА. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен, а от 20 юли 92-ра е съдия в Районен съд - Котел, който оглавява по-късно. В периода 1993 г. - 1995 г. е председател на районния съд Сливен, след което работи като адвокат. От 2007 г. е съдия, а впоследствие става заместник-председател на административния съд в града. След това за три години е нотариус.

 

От 1 юли 2013 г. е председател на Второ отделение във ВАС.

 

Кандидатурата на Соня Янкулова бе предложена от трима членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет - Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова. Янкулова има над 32 години юридически стаж, от които над 21 години като съдия. В периода 1982-1983г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, след което работи като юрисконсулт и инспектор до 1988 г., когато става районен съдия в Трети районен съд в столицата. После е заместник-председател на Софийския градски съд, където става ръководител на първото в страната самостоятелно обособено административно отделение.

 

От 1998 г. е съдия във ВАС, а в периода 2001 г. - 2008 г. е заместник-министър на отбраната, след което става заместник-министър на вътрешните работи. От 2009 г. и до настоящия момент е съдия във Върховен административен съд.

 

За да има избран кандидат, са нужни 17 гласа от всички членове на ВСС - общо 25. Председателят ще заеме поста със 7-годишен мандат. "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев