Община Сливен

"Бързи и яростни" нанесоха кошмарен удар по бракониери и корумпирани горски служители

------------------------------------
04.09.2017 / 16:02

Ето какво съобщава във "Фейсбук" горския надзирател Юсеин Шакиров:

Месец август се оказа кошмар за много наши колеги, които са се обвързали, конкурират фирмите и извършват нерегламентирана сеч, както правят и бързи пари. Месец август се оказа най-ударния месец за 2017 година, като задържахме следните превозни средства и дървесина: 3 товарни автомобила с трупи и дърва, 323 кубика трупи за бичене, 4 пушки и шест отстреляни пъдпъдъка, 2 забранени електрически средства за лов и 128 кубика дърва за огрев.

За тези нарушения можем да изпишем много, но, за да не ставаме банални, ще ги опишем накратко. Трупите са от нерегламентирани пътища, които са с ширина на пътя 6 метра и не са описани в позволителното за сеч, в технологичния план и не присъстват като дървесен вид, а сечта е предвидена за други дървесни видове. Дървата за огрев са от горски, който е маркирал с неговата марка, като на две от дърветата е излязъл отлично номерът на марката.

Същият е маркирал, за да изглежда като редовна сеч, но отделът е без позволително за сеч и той е продавал на домакинства в селата, за което ще бъде отразен от една от водещите телевизии, както и за схемата му и неговите безобразия.

В друг случай заловихме на място фирмата и работниците да секат без позволително за сеч, като отделът бе отсечен на 80% и има прекаран път с дължина 480 метра, 6 метра ширина и височина на шкарпа 3 метра.

В същото време имаше двама горски, които с пергели измерваха нерегламентирания път и не попречиха на изброените от нас лица да прекратят сечта. Ние се бяхме скрили в гората от 3 часа, защото трябваше да се мине през селото и това означава, че щяха да знаят и затова толкова рано сутринта бяхме там и се скрихме, като наблюдавахме процеса и изчакахме първите курсове да натоварят и да тръгнат. Горският пусна превозен билет от друг редовен за сеч отдел.

В друг случай спираме на пътя Камаз, натоварен с трупи, като в превозния билет е записана средна, а бе натоварен с едра строителна дървесина за бичене и насрещната проверка в отдела на горския го констатира. Има нерегламентирана сеч и път, който също е нерегламентиран, с ширина 5 метра. Пред домакинство проверяваме трупи, които са маркирани с полимерни марки, пластмасови, и в система ни показва, че тези трупи са отишли в Стара Загора, а ние ги намираме в Твърдица и за същите не ни бе представен нито превозен билет, нито фактура.

Ловците са без бележки за лов и на същите са им са иззети пушките от служба КОС, както и дивечът и забранените средства. За всичките нередни неща лицата, замесени в схеми и престъпления, са дадени на компетентните органи. Пропуснах да отбележа, че в екипа ни поискахме да бъде назначен и да ни помага инж. Тодор Начев и се надявам, че ще ставаме още по-ефективни и рационални.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев